När Örebro Läns Museum bestämde sig för att bygga om sina lokaler så försvann också den populära restaurangen Rosengrens Skafferi. Men nu står det klart att bortavaron från restaurangscenen i Örebro inte blir långvarig.
I mars 2019 öppnar Margareta Rosengren återigen sin verksamhet på Gamla Teatern vid Teaterplan, och denna gång har hon två kollegor med sig, Åsa Sandholm, med en bakgrund som kostchef inom Örebro kommun, kommer att arbeta som kökschef. Restaurangchef blir Holly Linton, som egentligen har sin bakgrund inom teatern, något som passar bra i de nya lokalerna.
Holly, som kommer från USA kommer från en restaurangfamilj och växte i stort sett upp i miljön. Hon var även den som startade de populära soppluncherna på Livin Hotel i Örebro.
– Jag kommer att vara 67 år när vi öppnar, och jag vill gärna se att restaurangen lever vidare, så därför är det roligt att ta in människor som kan fortsätta driva Rosengrens Skafferi, konstaterar Margareta Rosengren.
Från Länsteaterns håll är man också glad att samarbetet kommit till stånd.
– Även om pjäserna vi visar är det absolut viktigaste så har vi ju också pauser, och vi har ju tidigare haft ett pauscafé här i lokalerna, där vi tagit in mat på catering från Rosengrens, berättar Petra Weckström från Örebro länsteater.
I det nya samarbetet kommer även den båda verksamheterna att befrukta varandra, och inte bara existera sida vid sida.
– Vi planerar att ha olika typer av evenemang här tillsammans, som debattkvällar, poesikvällar och möten mellan teatern och publiken. Vi kommer att sätta oss ned och spåna ihop ett mer konkret program, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare för Örebro länsteater.
Att det är just på teatern som Rosengrens Skafferi nu startar om tycker Margareta Rosengren nästan är en förutsättning för att verksamheten ska fortsätta.
– Det känns bra att vara med och skapa en kulturell mötesplats. Förr var det mer så att man gick på teater, en utställning eller på bio, och sedan gick man hem. Nu vill man mer ha en upplevelse som inkluderar att äta något gott, och det kommer vi nu att vara med och erbjuda, konstaterar hon.
Planerna för vad man kan göra i och med lokalen är många, och sträcker sig ända ut på teaterplan.
– Jag skulle vilja skapa en italiensk piazza utanför. Allra helst skulle jag vilja ha en fontän, konstaterar Holly Linton med ett skratt.
Man kommer att söka tillstånd att ha uteservering till nästa säsong, och ambitionen är att göra yttermiljön mer levande och inbjudande, och inte minst att dra fördel av närheten till ån och de vackra omgivningarna.
Tidigare gäster på Rosengrens Skafferi kommer även i de nya lokalerna att känna igen sig, luncherna kommer att fortsätta som tidigare, och fokus kommer att ligga på god och vällagad vegetarisk mat.
– Jag vill ju att mat ska vara nyttig, bra för miljön men även god och vacker att se. Något som var så roligt när vi var på muséet var att det kom fler och fler äldre män och åt och konstaterade att de mådde mycket bättre av den vegetariska maten. På helgerna kom det ofta familjer som drog ihop borden och satt och åt tillsammans, berättar Margareta Rosengren och hoppas att det ska fortsätta även i de nya lokalerna.
Förutom restaurangverksamheten kommer Rosengrens Skafferi också att fortsätta hålla utbildningar, och gruppmatlagning. Man kommer även att hålla smakprovningar av olika slag.