Bilden: Kenny Nordh, Martin Ficks och Stefan Olofsson.
Vad sägs om 27 unika bryggerier, 3 500 liter öl och 1 400 nyfikna öltörstande besökare. Vi talar förstås om ölmässan Örebrew fest 2018 som går av stapeln på Kulturhuset den 10 november. Vi mötte upp arrangören Martin Ficks på Örebro ölhall för att ta reda på mer, och för att prata öl förstås.
När vi sitter ned är det mitten av augusti och programmet är ännu inte spikat. Martin ägnar en stor del av sin tid åt att ringa samtal, boka hotellrum och beställa öl.
– Det är mycket logistik med 27 bryggerier, säger han men ler samtidigt. Det här måste ju vara bland det roligaste en ölkonnässör kan göra förutom att resa runt och testa en massa öl, tänker jag.
För rest har han gjort. Martin berättar att han åker och hälsar på släkten i USA åtminstone en gång om året och på de resorna har han hunnit med att utforska tillståndet med mikrobryggerierna på den andra sidan atlantpölen.
– USA är ett föregångsland inom craft beer. Under 1980-talet väcktes intresset och de började snegla på engelsmännen. Sedan tog de vad de såg och utvecklade det vidare, berättar han.
Öl finns ständigt närvarande i hans liv i någon form, jag undrar om han kan kallas för en ölnörd?
– Ja, det tror jag väl. Jag lever och andas öl 24 timmar om dygnet, säger han lite eftertänksamt.
Martin började brygga öl när han var 18 år och räknar ut att han hållit på med hembryggning på ett eller annat sätt i 15 år. Med andra ord borde han kunna det där med öl.
Vad kännetecknar ett bra öl enligt dig?
– Jag gillar nog allt men det viktiga är väl att ölet är vad det utger sig för att vara. När man druckit så extremt mycket öl som mig har man en bestämd uppfattning om hur olika typer av öl ska smaka. Det gäller att förstå produkten och gör man det kan man exempelvis upptäcka ”aha, de använder den här jästen men de har kört för varmt”.
Örebrew fest 2018 arrangerar han tillsammans med ägaren till Örebro ölhall, Kenny Nordh, samt ölnördskollegan Stefan Olofsson.
– Ja, Stefan är verkligen en äkta ölnörd, säger han och understryker att det verkligen finns ett stort och genuint ölkunnande bakom festivalen. Inspirationen har de hämtat från mässor och festivaler runt om hela världen.
– Den här sortens festival finns på andra ställen men det fanns inte här. Vi tycker att det här är en riktig ölmässa där vi ser de här bryggarna som artister. De som vi lockat hit skulle aldrig betala för att vara med på de mässor som bygger på att sälja monteryta. De får antingen bara de stora bryggerierna eller de som inte är så bra. Så vill inte vi ha det.
Ni säger att ni bjudit in bryggerier ”med hjärtat på rätta stället”. Vad betyder det?
– Först och främst att de är independent. Det finns bryggerier som folk tror är oberoende men som ägs av stora bolag. Vi vill ha hit de bryggerier som är oberoende och sätter ölen i första rummet.
Vad vill ni se för publik på mässan?
– Vi hoppas dra nya generationer ölnördar. Idag är trenden att allt ska vara independent. Öl idag är som att gilla ett klädmärke eller ett band, därför bygger vi också upp ett merchandisestånd som på konserter där bryggarna kan sälja sina prylar med logos på.
För att höja temperaturen inför Örebrew fest kommer de att arrangera förfester på olika pubar runt om i stan. Förhoppningen är att några av festivalbryggarna kommer att kunna delta.
– Och så har vi förstås tagit fram en officiell öl för mässan, en lager. Örebrew fest lager kommer att säljas på burk. Det är det bästa både för ölen och miljön då aluminiumburkarna ger 0 procent ljusinsläpp och 100 procent lufttäthet. Jag hoppas det blir mer öl på burk i framtiden, avslutar Martin Ficks.
För uppdateringar om mässan, den officiella efterfesten, de olika förfesterna samt hur du kan köpa biljetter så rekommenderar vi det officiella Facebook-eventet eller den officiella webbsidan.