Höstens hetaste böcker

Text: David Johansson Foto: Rdsmith4/Pressbilder
Posted 2018-08-29 in Kultur

heta böcker

Finns det en enda årstid mer lämpad för läsning än sommaren så är det hösten. Gulnande löv, krispig luft som kontrast till sommarens klibbighet, samt en hel hord av nyutgivningar från förlagen. Här listar vi de böcker som fångat vår vaksamma blick extra mycket, eller som vi kallar dom – höstens hetaste böcker.

 

 

Bokomslag till Pappaklausulen
Pappaklausulen
Jonas Hassen Khemiri
Få svenska författare lyckas skildra samhället genom egna erfarenheter, om än tidvis tillvridna sådana, som Jonas Hassen Khemiri. 2015 tilldelades Khemiri Augustpriset, och har egentligen ända sedan debuten ”Ett Öga Rött” aldrig vacklat i kvalitet, hängivelse eller passion för unikt berättande. Pappaklausulen följer en far som återvänder till Sverige, för att återförenas med barnen han en gång övergivit.

 

Bokomslag till 242 Strage
Strage 242

Fredrik Strage
Får du inte nog av Fredrik Strages ständiga närvaro i media? Oavsett om det handlar om de uppskattade krönikorna om (oftast) extremt nischad musik i Dagens Nyheter, hans lika smala och oftast skruvade framträdanden i Nyhetsmorgon, eller podcasten (som är lagd på is?) ”Hemma hos Strage” så kommer i slutet av september en bok som samlat Strages allra vassaste och bästa fredagskrönikor han skrivit för Dagens Nyheter genom åren.

 

Bokomslag till Gardells bok
Till minne av en villkorslös kärlek

Jonas Gardell
Det finns ingen som kan sätta sig emot att Jonas Gardell, utöver att ha en stark scenpersonlighet och vara en ikon på många sätt och vis, också besitter ordens kraft i form av sitt respekterade författarskap. Kanske är ”Torka aldrig tårar utan handskar” hans mest erkända verk, men någonting säger mig att den kommande boken som tar avstamp i Jonas relation med sin mamma också lär få ett stort genomslag i svensk litteratur.

 

Bokomslag för Nelly B
Nelly B:s hjärta

Aris Fioretos
Författarskapet som är Aris Fioretos kanske inte är känt för en bredare massa som vanligtvis leviterar till deckarpockets på diverse bensinmackar. Han är däremot inte någon som ska förbises på grund av detta. Aris Fioretos nya roman följer en av Tysklands första kvinnliga piloter som av olika orsaker måste överge allt hon älskar och ta jobb på BMW som motorcykeldemonstratör.

 

Bokomslag till Mordet på kommendören
Mordet på kommendören (Första boken)

Haruki Murakami
Senast den japanska författaren med en fäbless för allt västerländskt släppte en roman i flera delar än en gick det väldigt, väldigt bra. 1Q84 var en stor läsupplevelse till och med med Murakami-mått mätta och det finns ingenting som säger att kommande tvådelade romanen ”Mordet på kommendören” inte kommer ha samma påverkan på oss läsare. Konst är spelplanen den här gången, och vi får som så många gånger förr följa en medelålders japansk man bosatt i Tokyo som ställs inför en utmaning.

 

Bokomslag till Room to dream
Drömvärldar: Ett liv i konsten

David Lynch
Tekniskt sett släpptes den här boken redan i somras, men eftersom den enbart finns att tillgå på engelska än så länge och en översättning av Ulrika Jannert Kallenberg väntas ges ut i höst, får den en hedervärd plats bland höstutgivningarna. David Lynch är förmodligen en av de knäppaste och mest intressanta auteurerna vi har. Här ser vi honom berätta om sitt liv tillsammans med den amerikanska journalisten Kristine McKenna, genom sina banbrytande filmer, sin unika kreativitet och alla vägskäl han stått inför, precis som vi alla gör, i livet. En bok som varenda Lynch-fan bör och garanterat kommer att sluka med hull och hår.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.