När Örebro Sportklubb och Arbetsförmedlingen i Örebro nyligen kallade till presskonferens för att presentera Yrkesmatchen – ett projekt för att hjälpa de som står längst bort från arbetsmarknaden – så gick inte regionens samlade nyhetsredaktioner direkt man ur huse för att få veta mer. Faktum är att det bara var två medier på plats, tre om man betänker att denna text går både på Totally Örebro och i tidningen Handelsstaden Örebro.
Men innehållet som presenterades av bland annat Örebro SK:s vd Simon Åström var desto viktigare. Avtalet mellan ÖSK och Arbetsförmedlingen innebär att klubben öppnar dörren till sitt sponsornätverk så att arbetssökande kan få chansen till att prova på ett yrke, få praktik eller kanske till och med en anställning.
Projektet har fått det fyndiga namnet ”Yrkesmatchen” och målsättningen är att fler personer som står långt ifrån arbetsmarknaden ska få ett arbete eller gå vidare ut i studier samtidigt som lokala företag och organisationer stärks genom lyckade rekryteringar.
– Vi är en viktig del av samhället och det här ligger både i vårt DNA och vår värdegrund men vi löser ingenting själva, sa Simon Åström och berättade vidare att detta kommer ur ett paraplyavtal på riksplanet mellan Arbetsförmedlingen och de svenska elitfotbollsklubbarnas intresseförening SEF – Svensk elitfotboll.
– Det är viktigt att komma samman. Nationellt så har man skrivit det här avtalet men sedan behöver man sätta sig ned på varje ort och fundera på vad just vi kan göra, sa Simon Åström.
Som sjätte klubb ut att sjösätta detta lokalt har man sneglat en del på vad andra har gjort och i Malmö hittade man en del intressanta saker att ta med sig.
– Malmö har gjort något liknande. Vi har pratat med dem om vad som funkat bra och vad man kanske borde gjort annorlunda och plockat det som var applicerbart, berättade Sari Harju som är chef på Arbetsförmedlingen i Örebro.
Den första omgången kommer att pågå från september till november och Arbetsförmedlingen har valt ut elva sökanden mellan 20 och 62 år till projektet. De är bland annat intresserade av att arbeta som statistiker, lagerarbetare, målare och inom HR. Eftersom Arbetsförmedlingens sett att många saknar tillgång till yrkesnätverk kommer ÖSK även att bidra genom att bjuda in de sökande till nätverksluncher och föreläsningar. Dessutom kommer de att få vara med och genomföra en aktivitet i ÖSK:s regi vilket troligen kommer att kretsa runt ett matcharrangemang.
– Dessutom kommer vi erbjuda dem möjlighet till studiebesök och sannolikt kommer någon att kunna få praktik hos oss också, sa Simon Åström.
Yrkesmatchen ska ses som ett mentorprogram och kommer att genomföras under åren 2018-2020. Båda parterna betonar dock att det är en föränderlig process och att detaljer kan komma att ändras om behovet uppstår. Slår det väl ut finns det bara vinnare och för ÖSK är det en chans att positionera sig som en viktig samhällsaktör.
– Ur ett medialt perspektiv framställs det ofta som att fotbollen kostar pengar och att det är mycket bråk men fotbollen samlar också människor med många olika bakgrunder och vi ser att intäkterna vida överskrider utgifterna. Det här är ett bra sätt att ta ett samlat grepp och konkret visa att vi kan bidra också, avslutade Simon Åström.