Anders från Örebro kan bli Årets kock

Text: Camilla Johansson Foto: Ulf Hjelting
Posted 2018-08-26 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Anders Johnsson i final i Årets kock

Lagom till det att fotbolls-VM hade blivit varmt i kläderna drog ett kanske något mindre uppmärksammat SM-kval igång, och började direkt med att sålla agnarna från vetet. Det var Årets kock där 32 kockar under två dagar minskade till åtta finalister.

 

En av dessa är Anders Johnsson som till vardags arbetar på Rejmes restaurang i Örebro. Det här är andra gången han har blivit uttagen till Årets kock.

– Jag var med 2016 också och då såg det lite annorlunda ut. Då var det 40 stycken som gick vidare till kvalet. I år började vi med 32 kockar och redan efter första dagen var det 16 stycken som blev utslagna, berättar Anders Johnsson.

För att överhuvudtaget bli uttagen till kvalet så måste kockarna skicka in recept och bild på en signaturrätt som de tävlar med och i år valde Anders Johnsson att tillreda en rätt baserad på Hjälmargös.

– När jag tävlade förra gången hade jag en rätt med fläskkotlett och rödbetor och när jag sedan tränade så lagade jag till den åtta kvällar i rad. Det smakade inte så gott den där sista kvällen för då hade jag tröttnat på den. Men Hjälmargös känner jag att jag inte kan tröttna på, säger Anders Johnsson.

Kvalets första dag började med ett teoriprov som skulle skrivas på 15 minuter och sedan var det dags för ett test i råvarukännedom där de deltagande kockarna fick gå mellan olika stationer med grönsaker, kött, fisk och svamp. Sedan var det dags att laga till den signaturrätt som de skickat in för att ens bli uttagna till kvalet.

– Det är när det är dags att laga mat som man känner att fokus skärps i tävlingen. Alla deltagare känner någon av de andra deltagarna sedan tidigare, så det är en rätt skön stämning, men samtidigt så är det ju en tävling så det finns ju några vinnarskallar, konstaterar Anders Johnsson med ett skratt.

 

Till varje moment i tävlingen har man en begränsad tid med någon minut till godo att avsluta på, men överskrider man även den så ligger det den tävlande till last. Den första dagen avslutades med att de 16 som gått vidare till dag två meddelades och den dagen började med ett handlagstest som bestod av att filéa två fiskar på 15 minuter.

– Visst kan det kännas lite stressigt att man har en begränsad tid, men samtidigt så är det ju så vi arbetar på restauranger, att det måste gå undan, säger Anders Johnsson.

 

Andra dagens andra moment var att laga mat från en hemlig råvarukorg men med de tidigare filéade fiskarna som grund. Till det hade deltagarna totalt två timmar och 15 minuter på sig att planera rätten, laga och servera den på sex tallrikar.

– Upplägget är annorlunda i tävlingen jämfört med tidigare år och hela tävlingsledningen är utbytt. Det är omöjligt att säga hur jag ligger till för finalen men jag känner att det här upplägget passar mig, konstaterar Anders Johnsson.

Finalen går av stapeln i Stockholm den 28-29 september och fram till dess kommer han att träna.

– Bland annat kommer jag att träna på styckning. Jag är redan nu bra på det, men det måste sitta i ryggmärgen. Jag kommer också att träna på råvarukorgen tillsammans med Erik Lindeberg på Bryggerikrogen i Nora. Det här är ju inte en sport som andra men det är dock ett SM, och alla som tränar för ett SM har sitt eget team – så nu håller jag på och bygger upp ett sådant, säger Anders Johnsson.

Om det nu skulle vara så att det blir Anders Johnsson som kliver upp på prispallen som Årets Kock i höst så är det inte bara äran och glädjen i att ha vunnit Sveriges mest prestigefyllda tävlingar inom sitt område som han blir glad för.

– Jag drömmer om att få starta en liten mysig restaurang ute på landet där vi bor och prissumman på en kvarts miljon skulle vara en alldeles utmärkt grundplåt, konstaterar han.

 

Här är receptet på Anders signaturrätt.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.