Det är nog ingen överdrift att säga att ett av de mest speciella landmärkena, och besöksmålen, i Örebro är Örebro slott. Man vet inte exakt när den ursprungligen blev uppförd, men det är uppskattat till mitten av 1300-talet. Nyligen utförda arkeologiska utgrävningar pekar dock på att det redan på 600-talet kanske fanns en boplats här.
När man ser denna Vasaborg, som genom seklerna förändrats ett antal gånger, är det naturligtvis lockande att se den från insidan, något som fram till denna sommar skett genom guidade turer. Den här sommaren sker dock en ny satsning som ska göra det möjligt för besökare att vandra ensamma genom salar och rum.
– Vi kommer i nuläget att öppna tre delar (med flera rum i varje del) som man kommer att kunna gå igenom på egen hand. Några delar har varit möjliga att besöka innan men andra öppnas upp för besökare för allra första gången. Under renoveringsarbetet som lett fram till öppnandet av lokalerna har vi bland annat upptäckt, och frilagt, golv som är från 1600-talet, berättar Johanna Bjelkengren som är ansvarig för visningsverksamheten.
Målsättningen nu är att försöka visa alla delar av slottets historia, från festligheter till fångarnas öde.
– Vi kommer bland annat att visa på hur livet såg ut här när det bodde och arbetade hundratals människor inne på slottet. Projektet att göra slottet mer öppet är en samverkan mellan Statens Fastighetsverk, Örebro kommun och Örebrokompaniet berättar Johanna Bjelkengren.
Som en del av utvecklingen har man också besökt andra slott i Sverige som Kalmar slott.
– Just det slottet känns som en stor förebild i arbetet med att utveckla och öppna upp. Och det som är extra bra är just att de haft väldigt liknande förutsättningar som här berättar Johanna.
När man i sommar vandrar genom de olika delarna kan det hända att man springer på de som var med när det begav sig, som till exempel Gustav Vasa, Jean Baptiste Bernadotte, Karl XIV Johan och flera andra teaterkaraktärer. Slottets historia kommer också att gestaltas genom filmer man kan se i sin mobil medan man går runt i salarna.
– Vi kommer också att arbeta med olika barnaktiviteter, dels så kommer det att vara ett mysteriespår man kan följa genom slottet, men också aktiviteter i det nordvästra tornet, berättar Johanna Bjelkengren.
Årets nya möjligheter att se slottet hoppas man bara är början till att öppna upp mer och mer av slottet för allmänheten.
– Vi har ett jättebra samarbete med Statens Fastighetsverk som vill att mer av slottet ska komma till användning och visas upp, så vi hoppas ju på att detta bara är början, säger Johanna Bjelkengren.
Under sommaren kommer det också att finnas ett enklare café för besökarna. Sommarslottet öppnade den 25 juni och har öppet dagligen i sju veckor. Mellan den 18 och 29 juli kommer det dessutom att bli teater på slottet. Det är Lerbäcks teater som för andra sommaren i rad sätter upp en produktion på slottets borggård. I år heter pjäsen ”Par i kungar”. I samband med föreställningen kommer mat och dryck att serveras.