I årtionden har Sörbybacken varit örebroarnas go-to-ställe när det gällt framförallt skidor utför. Nu blommar backen upp även på sommaren med ett mindre smörgåsbord av aktiviteter.
När jag träffar Henrik Stomberg vid Sörbybackens fot i mitten av maj är det till stora delar en byggarbetsplats. Vid backens fot ska en stor yta för mässor och andra arrangemang anläggas.
Stugan vid backens fot kan servera både fika och lättare maträtter och man har också fullständiga rättigheter för den som vill ta något starkare efter en dag i backen. Här finns en badtunna och en bastu och Henrik berättar att man kan ta emot sällskap på upp emot 100 personer året om. Inom tre år är tanken att det ska bli ett hotell där men den här sommaren satsar men på aktiviteterna i och på backen. Nu är målsättningen att ”få igång allt”, som Henrik uttrycker det.
Under mitt besök och rundvandring blir det dock tydligt att Sörbybacken inte längre är ”bara en backe”, det är på väg att bli ett riktigt upplevelse- och evenemangscentrum. Sommaren 2018 kommer det finnas en hel del att välja på. Uppe på berget har man byggt två hinderbanor uppe i träden. En slinga som ligger på 4 till 7 meters höjd samt en som går ända upp till 15 meter. Banorna är olika fysiskt krävande men det finns alltid en instruktör med som stöd för deltagaren. Inte minst för att få hjälp att ”pusha” sina gränser, som Henrik uttrycker det.
Den som vill ha lite mer av en ögonblicklig adrenalinkick kan satsa på något som kallas ”Quickjump”. Det kan enklast beskrivas som en slags variant på bungy jump där man efter två meters fritt fall bromsas upp av ett rep som hänger från en trissa. Det ger en mjukare inbromsning än med ett elastiskt rep som mer agerar gummisnodd.
När jag besöker anläggningen är den omtalade zip-linan ännu inte i bruk. Den behöver konstrueras om på några ställen men linan sitter på plats och det ser onekligen imponerande ut. Den löper i dagsläget från backens topp nästan ända ned mot ICA Maxi på andra sidan vägen.
– När den är redo kommer den att vara 350 meter och det är väldigt långt för en linbana, berättar Henrik.
En stor del av verksamheten sommartid kommer mountainbike-cyklarna att stå för.
– Vi ser två typer av kunder för detta. Downhill håller vi på att konstruera banor för just nu. Det sker i samarbete med KFUM och slopestyleåkaren Ludvig Eriksson. Han är bara 17 år men är tongivande i det här arbetet, berättar Henrik.
Samarbetet mellan Sörbybacken och Ludvig kulminerar i september då det kommer att anordnas ett stort cykelevent med honom i backen. Den andra typen av kund är den som hellre vill ge sig ut i något utav de inspirerande slingorna som anlagts. För den som vill testa någon av varianterna finns det anpassade cyklar att hyra.
Kunde ni haft en bättre omgivning för det ni vill göra?
– Jag tror inte det, det är ett fantastiskt läge med backen, de omgivande golfbanorna och så skogen. Vi vill vara en mötesplats för utomhusaktiviteter där vi har en mångfald av saker att göra.
Ni tar redan idag emot företag, möhippor och svensexor och andra grupper. Vilket är ert starkaste kort?
– Det är arenan, platsen vi är på. Att vi har allt utomhus i naturen. Vi tittar på att bygga ett utomhuskök där vi kan ha matlagningsaktiviteter. Sedan har vi begärt en offert på att bygga en trappa upp till toppen med plattformar efter vägen. Vi bygger en evenemangsplats.
Är det ett mål att kunna arrangera egna events här också?
– Absolut, det är ett tydligt ben för oss att vara arrangör, det gäller både tävlingar, mässor och annat. Sedan ska vi ha utrustning för exempelvis tidtagning för att kunna hjälpa en förening som vill arrangera en tävling.
I sommar arrangerar man ”summer camp” för barn i åldrarna 8 till 13 år. Under ett antal veckor i juni och juli kan man anmäla sig för fyra dagar fyllda av aktiviteter. För mer information om allt som händer rekommenderas ett besök på www.sorbybacken.se.