Matchning ger ungdomar värdefull erfarenhet

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2018-03-16 in Leva & Bo, Näringsliv

För fem år sedan rådde det en stor ungdomsarbetslöshet och därför gick kommunen samman med Arbetsförmedlingen och startade ett projekt tillsammans med näringslivet i Örebro för att få ut fler unga i praktik eller arbete. Projektet blev så framgångsrikt att man permanentade verksamheten och under de fem år som gått har 750 ungdomar kommit ut i praktik och 500 stycken har fått anställningar.

 

– Vi startade det här när det var hög ungdomsarbetslöshet. Idag är vi nere i ganska låga nivåer så vi får arbeta lite annorlunda. Arbetsmarknaden ser annorlunda ut och vi har färre ungdomar som är arbetssökande. Idag är processen viktigare och vi behöver vara noggrannare i våra bedömningar, berättar Thomas Strömberg som arbetar med Matchning tillsammans med Martina Löfstedt.

 

Han lyfter fram företagen i Örebro som en central del i verksamheten. Utan dem blir det förstås inga jobb till ungdomarna.

– Vi är mycket ute på företagen och gör uppföljningar. Sedan är våra lunchevent viktiga. Vi försöker att hela tiden ge något tillbaka till näringslivet och luncherna är ett sätt vi kan göra det på, berättar han.

Matchning vänder sig till arbetssökande ungdomar mellan 18 och 29 år. Grundkravet är att man inte ska ha någon annan sysselsättning men i övrigt finns inga hinder. Martina Löfstedt tillhör Arbetsförmedlingen och anslöt till Matchning i januari i år.

– Vi går mycket på de personliga egenskaperna. Erfarenhet är inte så viktigt, det är viktigare att ha ett driv och att vilja något. Vilja komma framåt, berättar hon.

Alla arbetssökande intervjuas och får feedback på sina cv:n och personliga brev. Sedan matchas de mot företagens behov. Som arbetssökande ungdom är man garanterad en intervju med ett företag. Efter det får den sökande återkoppling på vad man gjorde bra och vad man behöver utveckla till nästa intervju. Som längst kan man få praktik i tre månader.

– Men vi är mycket ute på företagen och har regelbunden kontakt så därför brukar vi skriva på för en månad i taget, säger Thomas och Martina flikar in:

– Jag tycker att det är styrkan med verksamheten – att vi är ute så ofta och hälsar på företagen och ungdomarna.

 

Idag är konjunkturen god och ungdomsarbetslösheten är relativt låg men hur det ser ut på sikt vet inte Thomas och Martina.

– Det vi vet är att konjunkturen svänger hela tiden. Nu har vi haft två bra år men hur länge det håller i sig är svårare att sia om.

 

Vad är det bästa med att jobba med Matchning?

Thomas: När man ser hur ungdomarna utvecklas som personer. Självförtroendet ökar oerhört mycket när de får vara ute och delta i ett sammanhang.
Martina: Det bästa är när man lyckas. När någon får den där anställningen de längtat efter.

 

Vill du som arbetssökande eller företag komma i kontakt med Matchning hittar du alla uppgifter på deras webbsida.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.