Det här kan vara en av de bästa bakfyllerätterna efter en helkväll med partande – om du hittar någon som orkar laga till den.
Det finns flera historier om hur Ägg Benedict kom till. En av de vanligaste är att börsmäklaren Lemuel Benedict efter en blöt natt 1894 slår sig ner vid ett bord på The Waldorf-Astoria i New York. Eftersom han är tagen efter nattens bravader beställde han vad som närmast kan betraktas som en föregångare till bakfyllepizzan. Stekt bröd med bacon, pocherat ägg och hollandaisesås. Kocken på Waldorf-Astoria tyckte att kombinationen av ingredienser var smått genialisk och lanserade sedan rätten som Ägg Benedict, eller Eggs Benedict som den heter på originalspråket.
Som sagt är detta bara en av flera historier om hur rätten kom till, men det är en av de bättre tycker jag. Ägg Benedict kan göras på många, ofta snarlika sätt. Ibland byts baconet ut mot skinka och brödet kan vara allt från English muffin till formfranska eller surdegsbröd. Grundreceptet är oftast detsamma men här följer ett recept på Ägg Benedict på mitt sätt.
Ägg Benedict (4 port)
4 skivor surdegsbröd
12 skivor bacon
8 ägg att pochera (helst färska ägg)
4 äggulor till såsen
200 g smör
1 påse krispig blandsallad
2 msk pressad citron
2 msk ättiksprit
Salt, cayennepeppar och nymalen vitpeppar
Olivolja till pannrostningen av surdegsbrödet
Gör så här:
Pocherade ägg
Sätt på en stor kastrull med 2-3 liter vatten. Häll i 2 msk ättiksprit och salta. Förbered en bunke med kallt vatten att kyla äggen i efter pocheringen. Knäck äggen ett i sänder i en kaffekopp. När vattnet sjuder (obs inte kokar) rör du med en sked i vattnet så att det skapas en svag virvel. Häll i ägget försiktigt i mitten och låt det sjuda 4-5 minuter. Jag brukar pochera äggen ett och ett men om du vågar kan du försöka att pochera flera samtidigt.
Lyft upp äggen med en hålslev och kyl det en kort stund i bunken med kallt vatten. Låt de pocherade äggen rinna av på en tallrik.
Pannrostat surdegsbröd
Droppa lite olivolja på ena sidan av varje brödskiva. Rosta dem sedan i en ganska varm stekpanna med olivoljan ner. Droppa olivolja på den andra sidan och vänd brödet (det behövs vändas flera gånger).
Tryck gärna lite på brödet så att det inte bara är brödkanterna som rostas. Lägg brödet åt sidan tills mackorna skall läggas ihop.
Steka bacon
Stek baconskivorna på medelvärme tills de är en aning knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Hollandaisesås
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna tills det inte är mer än ljummet. Förbered en kastrull med sjudande vatten till vattenbad. Vispa ihop äggulorna 3 msk vatten i en metallbunke eller kastrull. Ställ bunken i vattenbadet och sjud såsen under vispning. Häll i det smälta smöret sakta under ständig vispning (ofta läser man i recept att den vita bottensatsen inte skall tas med men jag brukar vispa i alltihop).
Värm under omrörning tills såsen tjocknar något men låt den inte bli för varm.
Smaka av med citronjuice, salt, nymalen vitpeppar och en aning cayennepeppar.
Ägg Benedict på mitt sätt
Lägg brödskivorna på varsin tallrik eller på ett serveringsfat. Lägg en näve blandsallad i botten och tre baconskivor på varje brödskiva. Lägg på två pocherade ägg på varje macka. Toppa med några skedar hollandaisesås. Pudra en aning cayennepeppar på såsen.
Servera dina Ägg Benedict tillsammans med en god öl eller ett fruktigt rödvin.