Patrik Larsson utbildade sig vid Södra Latins teaterlinje samt Dramatiska institutets stand-up comedy-utbildning. Debuten som ståuppare begick han redan 1999 och det i Örebro. Gamla Royal Arms på Stortorgets nederdel var ett klassiskt tillhåll för de svenska standup-pionjärerna vilket lagt grunden för en fin humortradition i staden och det var på den scenen som Patrik debuterade.
Sedan dess har det blivit en lång rad framträdanden, shower och föreställningar både på egen hand och tillsammans med andra. De senaste åren har han bland annat varit ute på turné med vännerna Özz Nujen och Måns Möller under namnet ”Omogna killar”. Men trots alla år på scenerna är han kanske fortfarande mest känd som Karsten Torebjer – ett pseudodanskt pseudomedium vars största drivkraft är att fylla sitt bankkonto i Jyllandsbanken så att han kan hålla kronofogden stången.
Karaktären slog igenom på bred front i morgonsoffan på SVT och senare med en egen serie på SVT Play. Under årens lopp har han skaffat sig en stor skara fans som följer den mytomspunne danskens alla förehavanden. Men vem är han egentligen? För att komma under skinnet på ”Miraklet från Jylland” så ringde vi upp Patrik Larsson för att prata Karsten Torebjer.
– Karsten kallar sig själv för ”Miraklet från Jylland” och känner att det är lika bra att hamra in det så att kontot fylls. Bankkontot måste fyllas till varje pris, säger Patrik och skrattar.
Under vårt samtal märks det att han har en bakgrund inom reklambranschen för det kommer taglines och slogans mest hela tiden. Eller vad sägs om ”En ormgrop av skratt” eller ”90 minuters mentalt kaos” som beskrivning av det som väntar publiken den 26 mars?
Patrik har vänt och vridit på det mesta sedan han var här med Karsten förra gången.
– Det är en helt ny show. Givetvis blir det nya skämt, det är ju en humorshow, men det kommer också att bli nya sätt för Karsten att bevisa sin äkthet. Bland annat kommer han att överbevisa en lögndetektor. Han kommer att spå någons framtid – mot betalning givetvis – och så, om allt går vägen, kommer Örebro att få se ett riktigt spöke.
Han kan sin Karsten utan och innan och rätt vad det är kommer den mediala danskens dialekt fram under samtalet.
– Tror fäen icke Örebro päller dette.
När jag såg hans föreställning i Örebro 2015 avslutade Karsten med att läsa en spökhistoria där publiken skulle stå för ljudeffekterna på kommando. Ett bra exempel på lyckad interaktion med publiken och det är något han valt att satsa extra på.
– Det kommer att bli mer interaktion den här gången och Karsten kommer till och med plocka upp folk på scenen. Så överlag är det fler nummer nu som involverar publiken och det är roligare för mig också. Det blir inte samma svar eller samma reaktioner varje gång så det innebär att ingen föreställning blir den andra lik.
Hur utvecklar du en karaktär som Karsten? Eller är han färdig och det handlar om att utveckla omgivningen?
– Karaktären är färdig. Väcker man mig mitt i natten så kan jag bli Karsten på en gång. Karaktären har plus och minus som en bra karaktär behöver ha och sedan handlar det om att sätta honom i komiska situationer. Men det måste handla om pengar i slutänden.
Pengar är den springande punkten för Karsten och det som allting kretsar runt. Patrik förklarar att Karsten har flytt till Sverige. I Danmark har han lämnat efter sig skulder och efterlysningar och allt han gör kretsar runt att få in pengar så att han kan betala sina skulder. Här någonstans kommer vi också in på karaktärens ursprung.
– Det var runt tio år sedan som jag satt på ett hotellrum och såg ett tvprogram med ett medium. Jag skulle göra standup på kvällen. Mediumet i det där programmet var dansk och han gick runt i något hus och sluddrade om att han hade kontakt med andarna. Jag tänkte att han var full och hittade på. Jag bara kände; vem försöker han lura? På kvällen pratade jag om det där när jag uppträdde och så höll jag på och larvade mig och härmade den där dansken och då hände det något i publiken. De hade säkert inte sett programmet men det var något där de kände igen. Lite senare var jag med i morgonsoffan på SVT och det var väl där vi slog igenom.
Karsten är inte bara en rolig karaktär, det är Patriks kritik mot medier och hela deras bransch.
– Det är det där att de kan stå och prata om din släkting och förmedla budskap och sedan ta betalt för det. Att de utnyttjar de här ganska utsatta människorna på det sättet. Och vet du, inte ett enda medium har ringt mig under de här tio åren, inte ett enda. Man tycker ju att någon borde ha ringt upp mig och bett mig tona ner mig lite.
För att du svärtar ned deras bransch?
– Ja precis, men inte ett enda medium har ringt och det säger en del. Jag skulle gärna ställa upp med Karsten i ett ”Medium Battle” mot något medium, men hittills har ingen vågat. Jag är övertygad om att Karsten skulle ha lika många rätt procentuellt sett.
Karsten går troligen inte hem hos medier. Hur är det med danskarna, vad tycker de?
– Jag gjorde faktiskt ett uppträdande i Danmark under förra turnén men det var i och för sig mest svenska Öresundsbor där. Men jag har pratat med folk som spelat upp klipp med Karsten för danskar och de fattar verkligen ingenting. De tycker bara att jag är konstig och förstår knappt vad jag säger.
Det är det där fulla danska mediumet som gör sig påmind?
– Ha ha, ja. Karsten kallar dialekten för gammeldansk. 1,8 promille ger en otydlig dialekt. Men det är en balansgång hur mycket jag kan bryta på danska. Jag kan verkligen ingen danska och det skulle nog inte bli bra om jag mellan skämten skulle tänka på att lägga in uttryck som ”halvfjerds”.
Till sist, Karsten har varit en framgångsrik ambassadör för wienerbrödet, har han någon sponsring på det området?
– Nej, han har inte det tyvärr. Finns det några wienerbrödsmagnater där ute så får de gärna höra av sig. Det skulle vara fantastiskt om alla som går och ser showen kunde få ett wienerbröd när de kommer dit. Till Örebro behövs det 500 wienerbröd så sponsorer får gärna höra av sig.
”Karsten Torebjer – Miraklet från Jylland kommer till Hjalmar Bergman-teatern den 26 mars”.