Årets bästa böcker 2017


Posted 2017-12-29 in Kultur

Som vanligt brukar vi summera året genom att låta några av våra skribenter lyfta fram det bästa av film, spel och böcker från året som har gått. Detta år blir det en blandning av det bästa, det viktigaste och det givna som du kanske missat men som borde ligga högt upp på listan att införskaffa eller uppleva. Här följer våra boktips.

 

”Det finns något djupt distanslöst i att en journalist eller kritiker basunerar ut det gångna årets höjdpunkter som allmän fakta, medan det i grund och botten alltjämt handlar om personlig smak. Jag bör naturligtvis som litteraturskribent kunna skilja på objektivt god och mindre god litteratur, men då pratar vi snarare hantverk än läsupplevelse. Låt oss trots detta oundvikliga faktum dyka ned i några av det gångna årets höjdpunkter, utvalda av mig och mitt personliga tycke.” – David Johansson, litteraturskribent.

 

Förtvivlan
Vladimir Nabokov
Modernista

Trots att Vladimir Nabokovs roman om en dubbelgångare gavs ut som roman första gången 1936 – den publicerades som en följetong 1934 – tog det ända till 2017 innan vi fick se en svensk översättning för första gången. Och vilken översättning!

Aris Fioretis lyckas på ett utsökt sätt fånga den postmoderna exilryssens vackra stil, och levererar historien om chokladfabriksägaren Hermann Karlovich som en dag möter en hemlös man som visar sig vara hans dubbelgångare.

 

Mannen som sökte sin skugga
David Lagercrantz
Norstedts

Uppståndelsen kanske inte var lika stor när det för andra gången var dags för David Lagercrantz att ge ut en bok i sin egna Millenium-trilogi, den andra i ordningen efter urpsrungsförfattaren Stieg Larssons megasuccé. Och även om ”Mannen som sökte sin skugga” inte riktigt nådde samma nivåer som den nitiskt skrivna ”Det som inte dödar oss” underhöll den på hög nivå och tog oss tillbaka till Lisbeth Salander och Mikael Blomkvists rafflande värld.

 

1793
Niklas Natt och Dag
Forum

Bortsett från att författaren besitter ett av de snärtigaste efternamnen i litteratur- och mediavärlden är Niklas Natt och Dags romandebut en riktig historielektion klädd som en deckarroman. Den har kallats för Bellman noir – vad nu det betyder – och utspelar sig i Stockholm 1793.

Cecil Winge (namnet!) arbetar vid Stockholms poliskammare när han blir kallad till en brottsplats. Ett lik har hittats i Fatburen på Södermalm. En deckare 200 år bakåt i tiden är kanske inte vad man väntar sig i dag och just därför är 1793 så fantastiskt bra.

 

Saker jag hade velat veta när jag var 15
Johanna Wester och Diana Olofsson
Norstedts

Få kan ha missat #metoo-kampanjen som skapat svallvågor i svensk offentlighet. Fruktansvärda historier om sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter har avlöst varandra. I och med att diskussionen öppnats kring situationen har också anmälningar mot sexuella övergrepp ökat, vilket är så fint att man inte vet var man ska ta vägen.

Innan #metoo blev en världsomspännande angelägenhet gav Johanna Wester och Diana Olofsson ut boken ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” där svenska profiler fick berätta om sådant de själva velat veta som 15-åringar. Kanske inte en omedelbar koppling till #metoo, men de flesta historier i boken berör på djupet och den borde läsas av alla.

 

Mannen i Damaskus
Eric Ericson & Susanna Wallstén
Albert Bonniers förlag

Det finns något visst med äventyrare som verkar leva i en verklighetens Steven Spielberg-film. Få saker har också romantiserats så mycket som exilnazister som efter andra världskriget tog sig, för det mest till Sydamerika, ut i världen för att gömma sig undan sina brott mot mänskligheten och efterföljande konsekvenser.

Alois Brunner var nazisten som efter kriget flydde till Mellanöstern och lyckades ofattbart nog undgå rättvisan—trots att han faktiskt vid flera tillfällen dömdes för sina brott—och leva ett mycket illasinnat liv där han lärde känna terrorister från andra sidan jordklotet, västtyska vapenhandlare och syriska regeringsmän.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.