Han framstår som välartikulerad, som att varje tanke han förmedlar är noga väl vald och att han är säker på sin sak. Och svaren kommer som ett rinnande vatten. ”Filosofen” sa någon, och ja kanske har Örebro SK i Daniel Bäckström fått sin egen fotbollsfilosof nu.
Daniel Bäckström kommer närmast från IFK Norrköping och menar att han har haft bra koll på ÖSK de senaste åren.
– Jag följer Allsvenskan noggrant så spelmässigt har jag haft en bra bild av klubben. Sedan har jag fått en mer övergripande bild genom samtal med Simon Åström och Axel Kjäll. Det har handlat om att sätta ihop ett starkt team och att alla inom föreningen drar åt samma håll. Förhoppningsvis ger det goda resultat över tid och ju mer jag kommer in i det desto mer ser jag att de menar allvar med sin vision.
Daniel har trots sin ringa ålder hunnit skaffa sig en bred erfarenhet. I IFK Norrköping hade han först hand om barn- och ungdomsverksamheten innan han 2014 fick ansvar för klubbens U19-lag. Året efter beslutades det att U19-laget skulle slås samman med IF Sylvias A-lag och då fick han för första gången känna på hetluften som A-lagstränare. Därtill har han även varit akademichef i Umeå FC.
– Jag slutade spela när jag var runt 20 år så jag brukar säga att jag har fått en bred erfarenhet – både administrativt och praktiskt. Jag har alltid trott att det skulle bli en tränarkarriär så småningom men det blev 15 år tidigare än vad jag tänkt.
Under hans tid i Norrköping fick den klubben mycket beröm för att så många ungdomsspelare kunde slussas vidare upp i A-laget samtidigt som klubben nådde stora framgångar med ett SM-guld 2015 som kronan på verket.
– Det är viktigt att komma ihåg att det som hänt i Norrköping är resultatet av ett arbete som pågått under tioårsperiod. Den svåra frågan är hur man slussar spelare vidare om de aldrig får prova på en högre nivå. De behöver vara i den miljön för att känna på hur det är. Från mitt perspektiv är det viktigt att bygga klubbmärket och att ha ett tajt samarbete mellan tränarna. Därför är det viktigt att spelarna får en bra skolning redan på barnnivå. Det är också viktigt att ledningen vet om detta och backar upp att unga spelare får chansen. De måste vara medvetna om att de ibland kan göra mindre bra insatser.
Att få igång ett samarbete redan nu mellan tränarna i ÖSK har gått relativt snabbt och smidigt enligt Daniel. När vi kommer in på ämnet målar han upp en bild som ger lite extra vatten på kvarnen för ”filosofen”-attributet.
– Tänk dig att en mekaniker och en kock sätter sig ned för att lösa ett problem. De kommer att prata olika språk och det blir bättre när alla pratar samma språk. Jag och Axel är istället två mekaniker. Då blir det ett annat driv i diskussionen och det går framåt för att vi förstår varandra.
Vi glider in på förväntningar och hur man egentligen gör en rättvis utvärdering. Fotbollen är en resultatinriktad bransch och kanske mest så bland fans och media. En boll som studsar rätt innebär ofta att det laget gjort är rätt medan en felstuds kan få hela upplägget att sågas. Finns det verkligen inga gråzoner?
– Det handlar sällan om rätt eller fel. Fotboll är ett så pass slumpmässigt spel. Om stolpe in eller stolpe ut ska utvärdera vad vi gjort så tappar vi kompassen. Stolpen ska naturligtvis finnas med men den får inte ta för stor plats. Jag vet att om vi förlorar åtta matcher så kommer det här resonemanget att ifrågasättas, men vi måste lita på vår väg.
Trots sin erfarenhet hittills är det tydligt att Daniel fortfarande försöker utvecklas och han är villig att ifrågasätta det han lärt sig.
– Jag försöker göra vad jag kan av det jag lärt mig, men jag har också kastat mycket av vad jag lärt mig de senaste åren. Det är kul med Axel nu, han har mycket tankar som jag hoppas lära mig mycket av. Jag och Axel ligger väldigt nära varandra i hur man ska spela och träna. Överlag känner jag att jag kommit till en bra plats för att bolla mina idéer, avslutar han.