Örebro har numera tre bryggerier, minst. Det senaste tillskottet finns i bostadsområdet Ekeby-Almby beläget strax utanför Örebro.
Öl har enligt forskare och arkeologer bryggts med början cirka 5 000 år före Kristi födelse. Då användes troligen vilda jästsvampar och den moderna bryggtekniken utvecklades i kloster under medeltiden. Så som det bryggs öl idag har vi gjort sedan industrialiseringen under slutet av 1700-talet. Öl bryggs i huvudsak på jäst, vatten och malt. Det går även att använda vete, ris eller majs.
Vid ett besök på ett helt annat bryggeri sa deras bryggmästare att ”Kan du baka bröd så kan du brygga öl”. Hur sant detta är tänker undertecknad inte uttala sig om, men en sak är säker och det är att öl och whisky har samma grundmäsk, men skillnaden är att öl bryggs och whisky destilleras.
I bostadsområdet Ekeby-Almby bryggs det öl som i dagsläget uteslutande säljs till restauranger. Bakom detta och som upphovsman till Almby Brewery hittar vi Bengt Hallberg. Ursprungligen är han bergsingenjören som utbildade sig till måltidsekolog vid Grythyttan. Från att ha arbetat vid bland annat stålverket i Avesta har han nu bytt till bryggverk istället. Innan han startade Almby Brewery arbetade Bengt hos grossisten MaltMagnus som säljer utrustning och tillbehör för ölbryggning.
– Tiden vid MaltMagnus var lärorik och något jag behövde för att lära mig hantverket att brygga öl från grunden. Jag har inte slutat helt och kommer under sommaren att göra några inhopp som vikarie när den ordinarie personalen har semester. Allt för att kunna uppdatera mig på vad som är nytt.
Almby Brewery är inte stort. Faktum är att det ryms i ett garage. Men här finns allt för att kunna brygga öl och god sådan. Här finns bryggkar, jästankar och lagring – men i miniatyr om man jämför med andra mikrobryggerier.
Det är blå påsar över skorna som gäller när vi går in i bryggeriet.
– Jag vill inte ha in någon vildjäst här. Det skulle vara förödande, säger Bengt och räcker mig de två blå plastpåsarna.
Upptäckten att Almby Brewery existerade gjordes under ett besök till restaurangen Goda Rum i Kumla. En lättöl erbjöds till lunchen och som visade sig komma från Almby Brewery. Den minnesgode med en ålder över 40 år kommer säkert ihåg Lyckholms smått fantastiska lättöl och måltidsdryck. Nu finns det en fullgod ersättare i Almby Brewerys Lätt Ale som är bryggd på kornmalt, vete och fruktskal. De humlesorter som används är Cascade, Citra och Amarillo för de där beska och fruktiga tonerna. Det här är en allsidig öl om passar de flesta maträtter.
Förutom denna Lätt Ale finns det en Lätt Ipa och en Lätt Brown Ale att välja mellan. Totalt erbjuder Almby Brewery nio olika ölsorter och fler är på gång.
– Jag experimenterar hela tiden med nya öl, vilket innebär att några som jag brygger idag kommer att försvinna ur sortimentet och ersättas av andra.
Det har gått snabbt för Bengt Hallberg. Han började som hembryggare 2011 och 2014 började Bengt arbetet på MaltMagnus. I slutet av 2016 stod byggnationen med alla tillstånd klara för att starta Almby Brewery.
Om du får blicka framåt tre år. Var är du och Almby Brewery då?
– Förhoppningsvis håller jag fortfarande på med att brygga öl. En dröm är att öppna en restaurang här ute i Ekeby-Almby och där sälja min öl. Idag finns den att köpa på Lanna Bokcafé, restaurangen Goda Rum och surdegsbageriet LOKAL i Kumla och i Örebro hittar du min öl på Drängen, Wasa Källar´n och lättölen finns även på Stadsträdgårdens Restaurang och Café. En dröm är givetvis att kunna leva helt och hållet på att brygga öl.