Att grädda surdegsbröd i en gammal kyrka har sina fördelar. I oktober 2015 öppnade LOKAL ekologiskt surdegsbröd i Kumla och nu har bageriet utsetts till Årets matentreprenör.
Doften av nygräddat bröd är påtaglig ända ut till bilparkeringen vid LOKAL i Kumla. Det doftar förföriskt gott och det går nästan inte att undvika att köpa ett eller flera bröd vid ett besök i bageriet.
LOKAL gör bröd bakat på vårvetet Algot från Munktorps prästgård utanför Köping, råg från Åsbro och Ölands lantvete från Rynninge i Fellingsbro. Sädesslagen tillhör de man brukar kalla ”kultursorter” av säd, som odlades i Sverige fram till andra världskriget. Det unika med dessa kultursorter är att de har längre strån, färre ax på varje strå, och djupa rotsystem. Moderna sädesslag har ytliga rotsystem som snabbt ska suga upp konstgödsel, och korta strån som ska ge maximal med avkastning. Men genom de djupa rotsystemen suger sädesslaget upp mer mineraler, näringsämnen och smakämnen från den rena ekologiskt brukade jorden. Det här ger ett godare och mer näringsrikt bröd
Emanuel Eskilsson och Sam Pettersson öppnade sitt bageri i den gamla Salemkyrkan vid Västra Drottninggatan i Kumla för lite drygt två år sedan. Det är här man bakar bröd med namn som Algot, Emmer, Enkorn och nakenhavre.
Årets matentreprenör är ett pris som går till den entreprenör, organisation eller företag som på ett framgångsrikt, sunt och ekonomiskt hållbart sätt har producerat, tillverkat eller marknadsfört den lokala maten i Örebro län. Det är Länsförsäkringar Bergslagen som tillsammans med LRF Konsult delar ut priset på 20 000 kronor. Detta pris har nu tilldelats LOKAL.
– Prissumman kommer vi att lägga på produktutveckling. Ett sådant här pris ger positiva vibbar genom hela företaget och blir en bekräftelse att vi gör rätt och är på rätt väg, säger Daniel Forneheim, marknadsansvarig för LOKAL.
Finns det planer på att utöka med fler brödsorter?
– Vi kommer att fortsätta att jobba med enbart surdeg och KRAV-märkt. Det här är ju en krävande process, brödet mår exempelvis inte så bra av att frysas och transporteras. Det går givetvis att äta även om det varit fryst, men det blir en lite annan konsistens. En del tycker att det är bra, andra tycker det inte. Vi tittar på nya och även andra produktslag som vi skulle kunna tillverka och sälja i vår butik i bageriet.
Förra året pratades det om att öppna ett kafé?
– Något sådant finns inte i planen just nu. Det vore trevligt med ett kafé, men vi använder hellre lokalerna till brödtillverkning och till att utveckla brödbutiken. Vi säljer även andra närproducerade livsmedel i butiken.
Håller ni på att växa ur lokalerna?
– Nej nej, absolut inte. Vi har fortfarande kapacitet att utveckla bageriet. Någon flytt är absolut inte aktuell.
Ert bröd finns att köpa på flera butiker och stormarknader. Är den marknaden mättad?
– Vi får hela tiden in förfrågningar från de som vill sälja vårt bröd. Och vi kan leverera både till nya och befintliga kunder. Vår marknad är definitivt inte mättad än.
Här hittar du bröd från LOKAL:
Örebro
ICA Supermarket City
ICA Supermarket Parken
Ekobutiken i Stadsträdgården
Maxi ICA Stormarknad Universitetet
Maxi ICA Stormarknad Eurostop
Örebro ost
Kumla
Restaurang Goda Rum
Maxi ICA Stormarknad Kumla
Bageributiken (Gamla Salemkyrkan)