Det tog fyra år att komma dit, men i december togs det första spadtaget för kontorsbyggnaden myOffice vid Gustavsvik. Bygget beräknas stå helt klart om ungefär ett år och målet är att det då ska vara en kreativ och flexibel arbetsplats för en mängd mindre företag.
– Det har tagit lite tid att komma till den här punkten, men vi visste redan från början att det är viktigt med uthållighet i ett sådana här projekt. Det känns väldigt bra att vi har kommit så här långt, säger Tony Oscarsson, som står bakom satsningen.
Från början var det tänkt att myOffice skulle fungera som en bostadsrättsförening, där företagen köpte sina kontorsplatser, men under arbetets gång har man valt att byta koncept.
– Dels fanns det inte tillräckligt med intresse från företagens håll i fråga om att köpa sina respektive kontorsutrymmen, dels insåg vi att många företag bara skulle använda det som extra kontor vid behov, vilket inte riktigt stämde överens med vår vision om vad myOffice ska vara. Vi vill att det ska vara ett hus fullt med kreativitet, driv och spännande företagare som kan hjälpa varandra framåt, berättar Tony.
Det nya konceptet innebär att man hyr ut arbetsplatserna istället för att sälja dem. På entréplan kommer det att finnas så kallade lab, bestående av flexibla arbetsplatser, och på våning 2 kan man hyra ett eget kontor, eller en studio som det kallas här. Skulle man vara i behov av flera fasta kontor kan man på våning 3–5 hyra hela våningsplanet. Idén kommer från ställen som The Lab i Miami och Epicenter i Stockholm, som med stor framgång driver kontorshus på samma sätt.
– Vi tror att det här är framtiden. Det är en praktisk och modern arbetsplats, som i princip är skräddarsydd för mindre företag. Eftersom vi i huset erbjuder all tänkbar service, från kaffe, skrivare och wifi till bemannad reception, konferensrum och relaxavdelning, kan företagarna fokusera fullt ut på sin egen verksamhet. Dessutom innebär upplägget att man träffar en mängd andra drivna företagare, vilket innebär att man kan nätverka och dra nytta av varandras erfarenhet och kunskap. Vi är måna om att skapa en positiv arbetsmiljö, säger Tony.
Arbetsplatserna i både lab och studio hyrs ut via medlemsskap och uppsägningstiden är tre månader. Och intresset är stort.
– Under den senaste månaden har vi haft nära 60 000 visningar på vår Facebooksida och trots att det ännu inte går att registrera sig för medlemskap har vi fått in ungefär 100 intresseanmälningar för lab-platserna, säger Tony.
Allt på myOffice kommer att skötas digitalt, från registrering av medlemsskap till inköp av tjänster och bokning av exempelvis konferenslokaler. Även inbjudningar till föreläsningar och event kommer att dyka upp digitalt.
– Vi utvecklar just nu en app som kommer att vara färdig i maj, via den kommer man också att kunna registrera sig för medlemsskap, säger Tony.
Eftersom alla inköp som görs på myOffice går via appen kommer man varje månad också att få en rapport på sina utgifter. Rapporten är konterad och inköpen förses med rätt momssats, vilket underlättar bokföringen.
– Vi kommer också att ha CÖ Redovisning på plats i huset, så det finns möjlighet att vända sig till dem om man behöver ha hjälp med sådana frågor. Andra tjänster man kan få tillgång till är post- och pakethantering samt en concierge-service där vi använder samma byrå som bland annat American Express och BMW gör. Via vår bemannade reception kan man boka i princip vad som helst i fråga om boenden, resor och liknande, säger Tony.
Nu har visserligen byggnationen av den första myOffice-byggnaden precis bara börjat, men blickar man framåt är visionen att det ska finnas totalt åtta myOffice-byggnader i Sverige inom 15 år.
– I dagsläget har vi ett samarbete med Arlanda Stad, där planen är att bygga ett hus i anslutning till flygplatsen. Dessutom finns det intresse om att bygga i anslutning till Landvetter, berättar Tony och nämner också att man i samband med byggstarten i Örebro också har fått klart med att uppföra sin första så kallade bottle school.
– Vi har ju sagt att för varje myOffice-byggnad vi uppför ska vi också bygga en bottle school i ett utvecklingsland och alldeles nyligen blev det klart att vår första skola kommer att byggas i Guatemala. Det känns väldigt bra, avslutar Tony Oscarsson.