Vad är det som gäller när en krögare eller privatperson söker tillstånd att servera alkohol? Och hur gör man med den nyss inköpta vinflaskan om man vill ta sig en pizza och en öl på väg hem? För att ta reda på fakta, och för att slå hål på några myter, har vi pratat med alkoholhandläggare Leif Andersson från Tillståndsenheten på Örebro kommun.
I början av 1800-talet höll svensken på att supa ihjäl sig totalt. Den potatis och säd som odlades gjorde man brännvin på och det sägs att vissa bönder även betalade sina anställda med alkohol. Det var inga bra tider i Sverige och många valde därför att utvandra till USA. De som var kvar gjorde något åt situationen och bildade då de första nykterhetsföreningarna. 1855 förbjöds husbehovsbränningen och endast personer över 25 år fick då gå till apoteket och köpa alkohol.
– Apoteket hade en så kallad utminuteringsrättighet. Det innebar att man kunde köpa alkohol på butelj. En butelj var lika med 1,5 liter, sedan fanns det halva buteljer, en 75:a och så en kvarting, 37 centiliter, det vill säga en fjärdedel av 1,5 liter. Därav namnet en kvarting. På värdshus fick man dock köpa alkohol från 18 års ålder, berättar Leif Andersson om bakgrunden till dagens regler för alkoholservering.
För att en restaurang ska kunna söka tillstånd måste det finnas ett registrerat och godkänt företag som inte har stora skatteskulder eller gjort orena konkurser. Sedan måste den som köper en restaurang kunna uppvisa att pengarna kommer via banklån eller bryggerilån. Pengar som ”man haft hemma” godtas inte. Som privatperson kan du söka tillstånd för alkoholservering vid exempelvis bröllopsfest.
Men om jag bjuder på alkoholen vid en fest?
– Tillståndet gäller enbart om du ska sälja. Bjuda får du gör hur mycket du vill. Det finns inget olagligt i det. I butiker, till exempel frisörsalonger, matbutiker och klädbutiker, får man inte ens förvara alkohol, än mindre dricka den. Samma sak gäller på restauranger och caféer som inte har serveringstillstånd.
Fram till 1977 fanns det krav på att restaurangen måste sälja mat i samband med alkoholförsäljning.
– Under 50-talet och motbokstiden fanns en bestämmelse att krogen/restaurangen endast fick sälja tre stycken sexor, det vill säga 6 centiliter alkohol, till en och samma person. Antingen gick man vidare till nästa restaurang där man fick beställa ny mat och köpa tre sexor till. Det var då man myntade uttrycket krogrunda. Sedan fanns det studenter som agerade så kallade Matoffer. Det innebar att den som ville dricka mer än tre sexor alkohol, bjöd denna student på mat som då fick två portioner mat mot att den som bjöd kunde dricka sex stycken sexor alkohol.
Kravet på mat fanns kvar fram till 1977 när lagen ändrades så att omsättningen var tvungen att bestå av 30 procent matförsäljning. Det var då man började införa dagens lunch för att kunna kvitta den matförsäljningen mot den alkohol man sålde på kvällen. Detta krav fanns kvar till 1995 när man införde att restaurangen var tvungen att ha ett ordentligt kök för att kunna erbjuda sina gäster mat. 2011 togs den regeln bort och istället infördes det att man måste kunna erbjuda sina gäster ett brett utbud av mat och att efter klockan 23.00 ha två maträtter på menyn.
Så om jag typ klockan 01.00 blir hungrig så ska jag kunna köpa något att äta?
– Ja, så är det idag. Även om köket så att säga är stängt, så ska kocken ha efterlämnat sig något som serveringspersonalen ska kunna erbjuda sina gäster.
Så om jag får svaret ”köket är stängt” så ska den ändå gå att beställa typ en Croque monsieur eller liknande?
– Ja, annars bryter restaurangen mot de bestämmelser som finns. Du kanske inte nödvändigtvis får en Croque monsieur men kocken ska ha efterlämnat något som den övriga personalen snabbt kan värma. Typ en köttgryta eller liknande.
Inga stora skatteskulder och inga orena konkurser är två av kraven för att få tillstånd att servera alkohol. Det andra kravet för att få sälja alkohol är att genomgå ett prov i alkohollagstiftningen. Provet genomförs på kommunens tillståndsenhet.
– Vi har märkt att just det här provet kan vara en svår tröskel att passera. Främst hos de som har bristande kunskaper i svenska. Det finns kurser man kan gå i privat regi för att kunna klara provet. Lite som när man tar körkort. Övningskör man inte är det betydligt svårare att klara en uppkörning.
Om jag nu vill starta en restaurang och servera alkohol, måste jag hålla öppet för att kunna bevisa att jag har en fungerande verksamhet innan jag får mitt tillstånd?
– Nej, absolut inte. Det är många som idag har tillståndet klart innan man öppnar sin restaurang. Jimmy´s Diner på gamla mejeritomten är det senaste exemplet.
Om jag redan har en fungerade verksamhet och utökar med en restaurang till, får jag då nästa tillstånd snabbare eller enklare?
– Nej, vi gör samma kontroll igen oavsett om du redan äger en restaurang eller inte. Behandlingstiden för ansökningar är tre veckor från det att vi fått in fullständiga handlingar. De handlingar som redan finns i offentliga register tar vi fram själva och någon meny är inte nödvändig att skicka in. För att få bästa vägledning är det bara att ringa oss på Tillståndsenheten så hjälper vi mer än gärna till.
Finns det ett tak, en maxgräns, på hur många tillstånd det får finnas i en stad?
– Nej, det finns inte. Örebro har 12 tillstånd per 10 000 innevånare och vi ligger på riksgenomsnittet. Turistorter typ Åre, Sälen ligger på 145 tillstånd per 10 000 innevånare.
Är tillståndet personligt? Måste den som genomför provet alltid finnas på plats?
– Tillståndet är bundet till företaget och lokalen och inte till person. Den som genomfört provet måste inte finnas på plats, utan man kan rapportera in ersättare för den personen.
Hur många ersättare får det vara?
– I princip hur många som helst, bara de är knutna till restaurangen. Stora Hotellet som både har Paolos, Slottskällaren och Bishops, men ett och samma kök, har exempelvis 45 stycken rapporterade ersättare. Personen som anmäls som ersättare måste vara minst 20 år.
Får jag ta med mig egen alkohol in på restaurangen?
– Nej, inte i Sverige. Inte som du förtär där.
Men om jag en fredag har handlat en flaska vin till lördagen och på väg hem slinker in för en pizza?
– Då ska du lämna över din påse till pizzeriaägaren. Helst ser vi att du lämnar in din legitimation samtidigt. Om du skulle råka glömma flaskan och vi gör ett besök, så kan pizzeriaägaren bli anmäld för försäljning av svartsprit. Det vill säga alkohol som han inte kan redovisa för och som inte är köpt via Systembolaget.
Hur ofta gör ni besök?
– Vi har en regel att göra tio besök på nöjeskrogarna men alla ställen bör få minst ett besök per år. I dag är vi två handläggare anställda och vi har sex stycken timanställda kontrollanter som hjälper oss med det.
Kan jag köpa en flaska alkohol av en restaurangägare och ha den stående i baren?
– Ja, det går alldeles utmärkt. Bara den är märkt med ditt namn och köpt av restaurangen. Det finns inga hinder för det. Du skulle exempelvis kunna bo på hotell och en kväll äta middag med en flaska vin och bestämma dig för att du vill spara hälften till nästa dag. Som sagt: märk den med ditt namn och sedan är det också upp till restaurangägaren om den vill tillåta något sådant.
Att ta med barn till puben eller restaurangen. Hur ser ni på det?
– Det har vi inga som helst problem med. Dock får de ju inte dricka alkohol och inte heller agera så kallade budbärare, det vill säga de får inte köpa alkohol till sina föräldrar eller hjälpa till med att bära alkohol. Det här kan man främst se vid festivaler där mamman eller pappa, bär mat och efter kommer barnen med drycken och då bär de öl och vin. Detta är alltså inte tillåtet.
Om den förre ägaren av restaurangen har misskött sig och förlorat sitt tillstånd, blir det svårare för den nye ägaren att få sälja alkohol?
– Nej, det påverkar inte alls. Vi gör en ny bedömning för varje ansökan. Om någon tidigare ägare har misskött sig, så ska det inte inverka på den nye ägarens möjlighet att få ett tillstånd att sälja alkohol.
Det går ett rykte att man under juldagen kommer att få ha öppet till klockan 03.00 på restauranger och pubar, stämmer det?
– Ja, vi gör en test i år med att tillåta öppet till 03.00 på nöjesrestaurangerna. Dock måste de som vill ha öppet ansöka om det hos oss på Tillståndsenheten. Det är inte som att man får ha öppet per automatik. Vi har exempelvis länge tillåtit öppet till 03.00 på nyårsafton.