Vintips: Baron Ricasoli i Toscana


Posted 2016-04-16 in Mat & Dryck

Baron Ricasolis slott ligger i hjärtat av det vackra Toscana. Toscana är genom dess röda viner Italiens mest kända vinregion. Chiantivinerna har på ett imponerande sätt utvecklats kvalitativt de senaste 30 åren. Den dominerande druvan är blåfärgade Sangiovese med sin sträva, litet syrliga, bäriga och örtiga smak.

 

Baron Ricasoli

Baron Ricasoli fann formeln för ett ”äkta” Chiantivin redan i mitten av 1800-talet. Familjen med sitt pampiga slott i Gaiole har producerat vin sedan 1100-talet. Ett besök på slottet med dess omgivningar kan rekommenderas. Ricasoli är en av Italiens ledande vinföretag med en av landets största vingårdar.

Slottet och företaget var märkligt nog i utländsk ägo på 70-talet. Idag leds företaget av den 32:a baronen Francesco Ricasoli som tog över driften 1994. Då startades en kvalitetssatsning. Francesco har den höga ambitionen att samtidigt söka bevara traditionerna och leda framtidsutvecklingen i Chianti Classico. En framtidsutveckling vilken sker mycket professionellt med stöd av forskning.

Den totala ytan för Baron Ricasoli är 1 200 hektar, varav 250 hektar är planterade med vin. Vinodlingarna är mycket vackert belägna på relativt hög höjd. Francesco Ricasoli har en hjärtlig relation till Sverige vilken besvaras av de många svenska vinälskare som köper hans olika viner.

 

Viner

Idag kan vi köpa ett flertal olika sorter av det omtyckta, välbalanserade och prisvärda vinet från Ricasoli på Systembolaget. De enklare vinerna är boxvinet Formulae och flaskvinet Chianti. Mest omtyckt är Brolio. Exklusivast är prestigevinerna Castello di Brolio, Casalferro och Colledià.

 

BrolioBrolio

Ett tilltalande vin för vardag och fest. Vinet har en kraftigt röd färg med en fruktig doft och smak med påtaglig fatkaraktär. Parar sig genom sin mustighet bra med allt kött men är också ett trevligt och nyanserat sällskapsvin i sin ensamhet. Ger ofta upphov till uppskattande kommentarer.

 

castellodibrolio-175x450Castello di Brolio

Druvorna kommer från Castello di Brolios bästa vingårdar med en kalkrik jord. Består av 80 procent sangiovese, 15 procent merlot, och 5 proent cabernet sauvignon. Efter lagring i 18 månader så väljs de bästa ekfaten ut för buteljering. Detta är ett mycket elegant vin med fruktig doft. Härligt lång, komplex, smak med frukt, choklad och ekfatskaraktär. Serveras gärna till smakrika kötträtter eller njuts i sig självt.

 

Vintipset
Brolio
Nr 2705: 119 kronor

Vinupplevelse
Castello di Brolio
Nr 70962: 349 kronor (Beställningssortimentet)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.