Zara Hedman är Örebros senaste (tror vi) svenska mästare. Hon tog nämligen förstaplatsen i Poledance-SM:s professionella klass i slutet av november. Vilket betyder att hon är fjärde bäst i Sverige (för i den högsta klassen, elit, tävlade tre personer). Zara har dansat poledance i tre år och är numera instruktör på Nerikes Dansinstitut, och vi kunde givetvis inte låta bli att slå en signal för att gratulera.
Grattis till vinsten!
– Tack!
Hur länge hade du tränat inför det här?
– Jag bestämde mig för att ställa upp någon gång i våras. Jag tycker om att utmana mig själv.
Du är dansare sedan innan, berätta om det.
– Ja, jag dansade och tävlade i discodans i tio år och var med i landslaget. Jag gjorde mitt sista VM 2010 och har varit bland de två bästa på SM. Men det tar ganska mycket tid och efter gymnasiet gick det inte riktigt att få ihop. Det gick inte riktigt ihop efter gymnasiet så jag slutade tävla och fortsatte som danslärare. När jag sedan började plugga på universitetet så slutade jag med lärarjobbet, men saknade jag dansen väldigt mycket. Ungefär samtidigt startade Nerikes Dansinstitut med poledance i Örebro och då började jag där.
Hur mycket fördelar har din discobakgrund gett dig?
– Absolut en del, men de som inte har dansat innan klarar av att bli lika duktiga de med. Min bakgrund är en fördel när det kommer till flowet, men styrkan och tekniken hade jag inte innan.
Hur jobbigt är det?
– Det är lika jobbigt som det ser ut – om inte jobbigare. Alla kroppens muskler är inkluderade hela tiden… När man har gjort sitt program så känner man av det.
Vilken är den jobbigaste posen?
– För mig är det ”flaggan”. Det är när man häver ut sig själv så att fötterna pekar rakt utåt och man har benen ihop, den är tekniskt och styrkemässigt jobbigast. Den variant jag gör är ”krysset” där man har ena benet upp och ena benet ned.
Så nu när SM är över är ”flaggan” är ditt nästa mål?
– Absolut, haha.
Vad är roligast med poledance?
– För egen del är det att jag får kombinera dans och musik med bra och funktionell träning. Poledance handlar väldigt mycket om träning och kroppskontroll.
Gör du din egen koreografi?
– Ja, det här SM-programmet gjorde jag själv med coachning från en dansstudio som heter Flow, som Nerikes Dansinstitut samarbetar med. De finns i Karlstad, Stockholm och Linköping. Vi som är instruktörer i Örebro utbildas av dem och jag har fått en del coachning av dem när det gäller de obligatoriska tävlingsmomenten. Sen har jag byggt ihop det till ett eget program.
Hur bedöms man?
– Man bedöms på helheten, hur unikt program man har, vad man har för dräkt, och så vidare. Man ska ha ett genomtänkt program där allt håller ihop. Jag har inte världens mest unika program utan dansar ganska ren modern dans mellan det jag gör på stången. En annan tjej hade cheerleading med och det stack ju ut mer. Det jag vann på var att jag klarade momenten utan många minuspoäng.
Vad är nästa mål? VM?
– Ja nästa SM tävlar jag i elitklassen och kvalar till VM. Två personer från varje land går vidare dit.
Om man rent hypotetiskt skulle börja från noll, en otränad kille över trettio, vet inte alls vem jag talar om nu… hur bra skulle man kunna bli?
– Du skulle kunna bli jättebra. Det beror på hur mycket du kör, hur ofta, hur engagerad du är. Alla kan bli hur bra som helst.
Hur lång tid skulle det ta innan den här hypotetiska killen skulle klara ”flaggan”?
– Generellt sett är killar starkare så det tar lite kortare tid för er än för en tjej, vi är inte lika starka i grunden. Kör du intensivt så klarar du det garanterat efter ett år, men kanske snabbare än så. Fyra av tjugo tävlande på SM var faktiskt killar, det är en ganska bra procent ändå.