Gastro: Björn Frantzén


Posted 2015-12-16 in Mat & Dryck

Björn Frantzén är en av Sveriges främsta och mest innovativa kockar. Intresset för mat fanns tidigt och redan som tolvårig hade han gjort sitt yrkesval. Den första praktiken skedde hos Christer Lingström på tvåstjärniga Edsbacka krog. Efter att ha arbetat på ett flertal internationella stjärnkrogar, till exempel trestjärniga L’Arpege, öppnade Björn tillsammans med Daniel Lindeberg restaurang Frantzén/Lindeberg år 2008.

 

Frantzén/Lindeberg fick snabbt sin första Michelinstjärna, 2009, och den andra direkt 2010. Efter en uppslitande intern strid tvingades Daniel Lindeberg lämna restaurangen 2013 och namnet ändrades till Frantzén. Utöver Frantzén driver Björn gastropuben The Flying Elk, Gaston vin samt anrika Bobergs matsal och övriga matställen i NK huset.

 

Bobergs matsal-NK

Matsalen med dess tidslösa atmosfär och elegans skapar en förväntansfull känsla. Den finns på fjärde våningen i NK huset. Här erbjuds lunch, á la carte och afternoon tea.

Uppmärksamt får vi direkt en varm handduk medan vi väljer bland de tiotalet inbjudande rätterna. Förrätten blir halstrade pilgrimsmusslor serverade i en öppen ravioli fylld med tryffel- & vitvinsstuvad purjolök. Ett bra alternativ är Frantzéns smörgåstårta, redan en klassiker, med inkokt hummer, färska räkor, varmrökt lax, vaktelägg och löjrom från Kalix.

Slaktarsteken är rätta valet för köttälskarna. Hängmörad och grillad till perfektion. På tallriken får vi en generös hög med fulländade röda skivor biff, pommes stripes med parmesan, brynt smör, tryffelhollandaise, bakade tomater samt romansallad. Kött som allra bäst.

Avslutningen Choklad á la Boberg är chokladpudding med maräng, frysta havtorn & salt smörkola. Ett besök på Bobergs är en ren njutning för alla gastronomiskt intresserade.

 

Frantzén

Atmosfären på Frantzéns, belägen på Lilla Nygatan i Gamla stan, är enkel men sober. Matsalen kan ta emot 24 exklusiva gäster. Från vårt stilfullt dukade bord har vi överblick över det öppna köket.

Vår middag består av ett tjugotal rätter vilka serveras under fyra timmar. Aptitretarna kan vara frasig gåslever, löjrom i en potatisboll, pocherade ostron eller hälleflundra som sashimi. Den vid bordet koleldade kalvtartaren samt oxbensmärgen med kaviar var två smaksensationer.

Visst serverades den berömda rätten Satio Tempestas bestående av dagsskörden från de egna grönsakslanden. En paradrätt är pilgrimsmusslan, dykplockad, serverad i två steg i sitt skal. Först tillsammans med äggkräm och färskriven tryffel och därefter med rå marinerad tartar och rökig buljong vilken dricks med händerna. Idérikt och välsmakande. Enda besvikelsen var den bakade piggvaren där piggvarens kött försvann i konsistens och smak gentemot tillbehören. En frisk och smakrik avslutning bjöd desserten på kärnmjölk smaksatt med rosen, hibiskus, blommor och jasmin.

Frantzén bjuder på fantastisk matupplevelse. Restaurangen är rankad som en av de främsta i världen men Björn och finansiären Antonia Ax:son Johnson har helt fokus på att nå den tredje eftertraktade Michelinstjärnan.

 

The Flying Elk

Gastropuben ligger vid Mälartorget i Gamla stan och är indelad i en större matsal, oftast fullsatt, och en bardel för dryck och mat. Björns mat har gett The Flying Elk en berättigad uppmärksamhet. Snacksen är den perfekta starten. Hemmagjorda mandelpotatischips, heta kycklingvingar eller ett nyöppnat ostron, allt passande till en god öl. Här har vi ätit de bästa fish & chipsen i Sverige. Och hamburgaren, på söndagarna, är värd ett eget besök.

The Flying Elk erbjuder ett stort öl- och dryckesutbud och innovativa och välsmakande maträtter i en härlig miljö.

 

Björn Frantzen

Bobergs matsal-NK
www.nk.se/stockholm/restauranger-cafeer-och-barer/bobergs

Frantzen
www.restaurantfrantzen.com

The Flying Elk
www.theflyingelk.se

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.