Solen bränner, vattnet kyler inte och du har tröttnat på att bara ligga still. Vad är då bättre än en dos kultur. Här kommer förslag på sex kulturella platser du bör ha prickat av på din bucketlist.
Metropolitan Museum of Art, New York
Om och när du besöker New York och är det minsta ynkans pynkans konstintresserad så är detta platsen att gå till. Egentligen borde ett besök delas upp på flera dagar för att smälta alla intryck och för att hinna se det mesta av det bästa. Metropolitan Museum of Art invigdes 1872 och har en permanent samling på över två miljoner konstverk. Museet är beläget vid Central Park på Manhattan. Här finns allt från de klassiska mästarna (Bruegel, Caravaggio, El Greco, Rembrandt, Goya, Renoir och Manet) till artefakter från forna Egypten (26 000 föremål), men även samlingar från Afrika, Asien, Oceanien och Islamsk konst. Det är mycket som ryms på de 190 000 kvadratmetrarna: medeltida rustningar, masker från 1600-talets Nigeria, franska klänningar hittar du i Anna Wintour Costume Center med över 35 000 plagg och Hokusais The Great Wave of Kanagawa hittar du i museets asiatiska konstsamling. Förutom de permanenta utställningarna gästas museet oavbrutet av diverse tidsbestämda.
Musée de Orsay, Paris
Detta konstmuseum i Paris invigdes 1986. Det ligger vid floden Seines västra strand i 7:e arrondissementet. Det är inrymt i en före detta järnvägsstation med namnet Gare d’Orsay, som byggdes i Beaux-Arts-arkitektur mellan åren 1898 och 1900 till Världsutställningen i Paris år 1900. Faktum är att det var på vippen att det aldrig hade blivit någon museum. År 1970 hade man nämligen fått tillstånd att riva hela rasket för att bygga hotell, men då sa Frankrikes dåvarande kulturminister Jacques Duhamel bestäms nej. Istället utsågs byggnaden till historiskt minnesmärke och 1986 invigdes så museet av president Francois Mitterrand. Byggnaden innehåller främst fransk konst i form av målningar, skulpturer, möbler och fotografier från 1848 till 1915. Här hittar du bland annat 56 målningar av Paul Cézanne, 24 stycket Gauguin och lika många van Gogh – bland annat hans självporträtt från 1889. Det är även här du hittar Whistler´s mother.
Art institute of Chicago
Art Institute of Chicago är ett amerikanskt konstmuseum i Grant Park i Chicago i USA och invigdes 1879 och har funnits på sin nuvarande plats sedan 1883. Det här är USA:s näst största konstmuseum efter Metropolitan Museum of Art i New York och Art Institute of Chicago har bland världens mest kända samlingar av impressionismen och postimpressionistismens konst. Här finns över 300 000 konstverk så som Grant Woods American gothic, Edward Hoppers Nighthawks och Winslow Homers After the Hurricane. Här hittar du även de märkliga miniatyrrummen skapade av Narcissa Niblack Thorne. Hon skapade extremt detaljerade miniatyrrum med historiska interiörer från Europa, Asien och Nordamerika från 1200-talet till 1900-talet. Dessa miniatyrer finna även på Pheonix Art Museum och Knoxville Museum of Art. Museet har cirka 1,5 miljoner besökare per år och för filmnörden kan museet ses i John Hughes kultfilm Ferris Bueller´s Day Odd från 1986.
Pradomuséet, Madrid
Om du är intresserad av europeisk konst fram till ungefär 1881 är Pradomuséet i Madrid något du bara måste besöka. Huset byggdes 1785 och innehåller mer än 2 200 tavlor och samlingarna räknas som de främsta i Europa. Här finns inte bara spansk konst, utan även italiensk och holländsk. Här hittar du mästerverk av Goya och Valázques, men även en och annan Rembrandt. Vad gäller museet skulpturer så har fler av dem en gång tillhört Drottning Kristina och dessa fördes till Spanien av Filip V gemål Elisabet Farnese på 1700-talet. Adressen till Pradomuséet skrivs Paseo del Pardo som är en av Madrids främsta och största avenyer om cirka en kilometer långt.
Gillar du däremot modern spansk konst från 1881 och framåt är det Museo Reina Sofia du ska besöka.
Prado? Jo, det betyder äng. Ängsmuséet vid Änggatan. Typ.
Louvren, Paris
Det här är ett av de mest besökta museerna i världen (över 9 miljoner besökare årligen) och kön för att få gå in kan ringla sig åtskilliga hundratals meter lång en helt vanlig vardag. Louvren är Frankrikes nationalmuseum nummet ett och är beläget i Paris 1:a arrondissement. Det är här du hittar verk av konstnärer som Titian, Rafael och da Vinci. Vill du få en glimt av frimärksstora Mona Lisa är det här du ska trängas. Museet förvaltas av franska staten med det byggdes ursprungligen som kungligt palats åt Filip II August redan år 1190 och delar av palatset öppnades som museum redan under franska revolutionen 1793. Den omtalade pyramiden i glas som pryder den forna borggården, och som bland annat kan ses i filmatiseringen av Don Browns Da Vinci-koden, stod klar 1989 och är en av ingångarna till Louvren. Observera att fotografering innanför Louvrens mer än 800-åriga väggar är mer eller mindre förbjudet sedan 2005. Enklast åker du hit med metron och går av Palais Royal.
Erimitaget, St Petersburg
Åk inte hit en måndag. Undertecknad svär ännu osande eder över att ha stått utanför ett av världens största konstmuseer utan att kunna komma in. Ett tips är att de flesta av museerna i världen faktiskt har stängt måndagar. Här finns den största Rembrandtsamlingen i världen och att grundades av Katarina den stora 1764 efter att hon köpt en samling om 255 konstverk i Berlin. Idag är museet inte bara en byggnad, utan sex och inryms i det forna Vinterpalatset där Rysslands tsarer en gång styrde sitt rike. Det sägs att om man stannar vid varje konstverk så tar det ungefär åtta år att se allt Erimitaget har att erbjuda. Med över 1 000 salar fyllda med konstverk så låter det inte omöjligt. Sedan 2009 finns det faktisk en filial i Amsterdam, Erimitage Amsterdam, som öppnades av drottning Beatrix tillsammans med Rysslands dåvarande president Medvedev. Utöver konst finns här en stor egyptisk avdelning, de ryska kronjuvelerna och Fabergés ägg.