Buenos Aires har 12 miljoner invånare och ger en europeisk känsla, skapad av de nära tre miljoner italienare som emigrerade hit i början av 1900-talet. Staden är fylld av passion, tango, fotboll och biff.
Vi möts av romantiska miljöer, stilfulla byggnader, pampiga gator, moderna modehus, trendiga barer, många caféer och bra restauranger. Stadens hjältinna är Evita, till synes odödlig. Ihågkommen och alltid närvarande genom den monumentala graven, det egna museet samt filmen och musikalen Evita (som spelades i Malmö i våras).
Argentinarna äter mest kött av alla i världen, med stöd av 60 miljoner fritt betande kor ute på Pampas. Favoritmåltiden är Asado, där olika former av kött grillas över en öppen eld och serveras med potatis, grönsaker och olika såser.
La Cabrera – kött
Parrillan La Cabrera räknas inte bara som Buenos Aires bästa köttrestaurang utan rankas som en av Sydamerikas allra bästa restauranger. Matsalen har en klassisk fransk bistrokaraktär i sin inredning med bländvita dukar på borden. Kyparna är stilrent klädda i svarta förkläden och vita skjortor.
Snabbt serveras vi aptitretare i form av chorizokorvar, några olika sorters Empandas – små piroger med fyllning – och Provolenta, grillad ost, tillsammans med en flaska Malbecvin. Vårt bord förbereds för biffarna genom att fyllas upp med sallad, torkade tomater, championjoner, squash, vitlök, guacamole, couscous, polenta och potatismos samt ett antal såser. Populärast bland såserna är den smakrika chimichurrin gjord på olivolja, vinäger, chiliflingor, vitlök och persilja. Perfekt till kött.
Vördsamt bär nu kyparna in fat på fat med kött, bife de chorizo-sirlion, ojo de bife-entrecôte och bife de lomo-oxfilé. Alla välsmakande, saftiga och perfekt stekta. Favoritköttet blir, för dess smak, ryggbiffen, bife de chorizon. Så gott, så gott. En citronsorbet med Champagne blev en frisk och lämplig dessert.
La Cabrera, under chefskocken Gastón Riveiras ledning, visade att i Argentina serveras världens bästa biffar. Rekommenderas i allt.
Café Tortoni
Cafe Tortoni är ett av världens mest kända och vackraste caféer, med anor sedan 1858. De äldre stamgästerna påminner om historien och storhetstiden då Tortini var samlingsplatsen för Buenos Aires författare, poeter och konstnärer. Idag ser servitörerna med värdighet till att atmosfären och traditionen lever vidare. Cabrales är ett gott kaffe men vi och många väljer Chocolate con Churros, en kopp choklad med nybakade Churros, de friterade bakverken doppas i chokladen.
Guerrin Pizzeria
De italienska emigranterna förde med sig pizzan till Buenos Aires för över 100 år sedan. Idag bevakas den av de 40 procent av befolkningen som har italienskt blod i sina ådror. Pizzarestauranger, där pizzan stenugnsbakas för öppen eld, finns i varje kvarter. I Buenos Aires serveras världens bästa pizza och den allra bästa pizzan har Pizzeria Guerrin, prisbelönad och kritikerrosad. Matsalen med rustika träbord har väggarna fyllda med foton på celebriteter samt fotbollströjor signerade av det Argentinska landslaget. Vår och mångas favorit bland pizzorna är Fugazettan, tunn frasig botten fylld av god mozzarellaost och toppad med lök. Pizza som bäst.
Dada Bar & Bistro
I Buenos Aires centrum, på den långa gatan San Martin 941, ligger Dada Bar & Bistro. Vår och journalisten Bobo Karlssons absoluta favoritbar. En bar med den rätta känslan. Bartenderna blandar till perfekta drinkar och vinutbudet är stort. För den hungrige finns ett bra matutbud, och självklart har de biff. Ju senare på kvällen desto mer gäster och förtätad stämning. Dada är den rätta baren att bara vara på.
Buenos Aires-favoriter
Le Cabrera
www.parrillalacabrera.com.ar
Café Tortini
www.cafetortoni.com.ar/en/
Dada Bistro & Bar
San Martin 941.
Guerrin Pizzeria
www.pizzeriaguerrin.com