Nu öppnar nomineringen till Årets Fasad som årligen delas ut i samband med Årets Bygge-galan. Tävlingen syftar till att premiera fasadutformningar som bidrar till vackrare, mer spännande och samtidigt hållbara byggnader.
Årets Fasad är instiftad av branschorganisationen för murning och putsning, SPEF. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma bra fasadutformning. Tävlingen är öppen för alla typer av fasadmaterial så länge arbetet slutförts och besiktigats under 2015.
– Även om vi inom branschorganisationen främst arbetar med putsade och murade fasader är det här en tävling för alla typer av fasadmaterial. Vi vill uppmärksamma bra fasadarbeten överlag och då är det viktigt att tävlingen är öppen för alla, berättar juryns ordförande Anton Axelsson, vd för Puts & Tegel i Örebro AB och styrelseledamot i SPEF.
För att säkerställa att alla bidrag får en objektiv bedömning är juryn sammansatt av experter från olika områden. Förutom Anton Axelsson ingår Malin Pappila, arkitekt och marknadsansvarig på ÅWL Arkitekter, Catherina Fored, arkitekt och Stadsbyggnads- och Exploateringschef på Sundbybergs stad, Roger Pohjanen, senior rådgivare på Riksbyggen och Per-Anders Johansson, arkitekt och kulturarvsexpert på Statens Fastighetsverk. Juryn kommer att bedöma inkomna bidrag enligt fyra olika huvudkriterier: gestaltning, hållbarhet/miljö, innovation och utförande.
– Gestaltningen är givetvis alltid viktig för en fasad, men även de övriga kriterierna är viktiga. Jag hoppas att den här tävlingen ska bidra till att få fram fler spännande, vackra och hållbara fasader på byggnader framöver, säger Catherina Fored.
Priset Årets Fasad delades ut för första gången i våras och gick då till bostadsrättsföreningen Valfisken Mindres 1800-talsfasad på Storgatan 18 i Stockholm.
– Nu vill vi få in nomineringar av både nyproduktion och renovering fram till 1 november då vi avslutar nomineringsperioden.
Att anmäla sitt objekt är enkelt och görs på vår hemsida. Är man osäker så tycker jag att man fyller i så mycket som det går så kommer vi att ta kontakt för att hjälpa till, förklarar Anton Axelsson.