Amanda Lundeteg förespråkar meritokrati


Posted 2015-10-13 in Näringsliv

Amanda Lundeteg är vd för stiftelsen Allbright som arbetar för fler kvinnor på ledande positioner och mer diversifierade ledningsgrupper och styrelser. Hon har bland annat en examen från Institute for International Business i New York och har utnämnts till en av näringslivets 101 mäktigaste kvinnor.

 

På Stora styrelsedagen i Örebro den 23 november kommer Amanda Lundeteg bland annat att tala om ett mer meritokratiskt näringsliv samt vad stiftelsen Allbright arbetar med.

– Allbright kartlägger företagslivet där stommen i verksamheten är att ta fram rapporter. Vi presenterar mycket fakta och försöker besvara varför det ser ut på ett visst sätt. Vi försöker också utbilda i vinsterna med blandade styrelser, säger Amanda Lundeteg.

Varje år kartlägger Allbright läget bland börsbolagen. I år har stiftelsen kunnat konstatera att börsbolagen rasar på jämställdhetsstegen. Antalet kvinnor på vd-poster är färre och andelen bolag med jämställda ledningsgrupper minskar. Fortsätter det med dagens takt förutspår Allbright att börsen inte kommer nå jämställdhet förrän år 2063.

– Tidigare trodde vi att det skulle dröja till år 2041. Nu är det är alarmerande att vi får vänta 22 år längre på jämställda bolag. Sett till utvecklingen kommer dagens 17-åringar aldrig att få uppleva ett jämställt näringsliv. Rekryteringen behöver ta fart, och gör den det så finns det högutbildade kvinnor där ute att rekrytera, säger Amanda Lundeteg.

Amanda Lundeteg talar gärna om ett meritokratiskt näringsliv. I det välmående och diversifierade bolaget ska meriter och kunskap avgöra – inte kön. När frågan uppstår om det går att arbeta meritokratiskt innan man nått jämställdhet kommer svaret snabbt och tydligt från Amanda.

– Jämställdhet och meritokrati hänger ihop. Det är meriterna som ska avgöra men idag har vi för snäva nätverk som kvinnor inte kommer åt. Jag tror inte att det ligger illvilja bakom men män tenderar att premiera andra män. Bolagen blir allt bättre på att ta fram listor på både män och kvinnor inför rekryteringar men går ofta på magkänslan. Det vi försöker att göra är att utbilda bort den där magkänslan, säger Amanda Lundeteg.

 

Hur ska man göra när man ska sätta ihop sin första styrelse?
– Du ska börja med att göra en offentlig analys. Vad behöver bolaget för kompetens? Vad har bolaget redan? Sedan behöver du upprätta en kravprofil. Börja inte att leta i ditt närmaste nätverk om alla där ser ut som du, fråga då hellre i nätverkets nätverk, säger Amanda Lundeteg.

 

Vad har bolagen att vinna på en diversifierad styrelse?
– Det finns studier som visar att blandade bolag är bättre bolag. De visar också att bolag med fler kvinnor ger högre avkastning och löper 20 procent mindre risk att gå i konkurs, avslutar Amanda Lundeteg.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.