Matsvinn är något som det varit mycket tal om det senaste året, både inom kommunen och på restauranger. Även bloggen Klimatsmart har arbetat för att minska det som slängs av privata hushåll. Förra månaden kunde Örebro kommun glatt meddela att de har lyckats sänka matsvinnet med 19 procent, nästan en femtedel, sedan föregående mätning.
– Vi bedriver ett aktivt matsvinnsarbete och har kommit en bra bit på väg, men vi nöjer oss inte här utan vill alltid vässa oss ytterligare, säger Elsa Fries, mat- och klimatstrateg på Enheten för hållbar utveckling.
Vikten av att inte kasta bort mat som skulle ha kunnat ätas handlar inte bara om att motverka slöseri, utan är i allra högsta grad en fråga om den energi som förbrukas på att producera, transportera, lagerhålla och tillaga mat som kanske i slutänden riskerar att bara hamna i soptunnan.
I Örebro kommun arbetar man med att uppnå en klimatvänligare kosthållning genom att välja säsongsanpassade menyer, ekologiskt kött samt en ökad andel grönsaker. Arbetet ger också resultat inte bara i procentsatser, utan är också en av flera anledningar till att Örebro kommun före sommaren utsågs till Miljöbästa Kommun 2015.