Trött på att göra samma pastarätt om och om igen när du vill laga något snabbt? Testa gnocchi! Lite matigare, mycket godare.
Det handlar om osten. Nu handlar förvisso det mesta rörande ost om vilken ost du faktiskt väljer, men extra mycket i det här fallet eftersom osten i sig är den största smakgivaren. Jag lagade den här rätten efter att jag varit inne på saluhallen i Örebro och hittat en lattjo, komplex pecorino lagrad med ett fruktlager. Ni hör ju. Rätten må smaka fantastiskt även med en rivig och vällagrad bit parmesan, men den där pecorinon bjöd på något så mycket mer. Se det som en lärdom – det går alltid att hitta en ännu godare ost, och det är värt det varje gång.
Kanske undrar du lite kring gnocchi. Jag också, varianterna är många. I just det här fallet syftar jag på gnocchi i formen av pastadeg utfylld med potatis, vilket ger en matigare och mäktigare – och väldigt god – form av pasta. Du kan förstås göra egen gnocchi från grunden (googla, det är lite jobbigt att fixa egen gnocchi men väl värt det på grund av FRÄSCHT med nytt och hemgjort), men en inte nödvändigtvis överdrivet välsorterad matbutik brukar ha gnocchi i färskpastakylen. Det är den bästa snabbmaten, för övrigt. Allt är klart på mindre än 30 minuter.
GNOCCHI MED SVAMP- OCH OSTSÅS
250 g potatisgnocchi (kolla i färskpastakylen)
2 dl grädde
100 g pecorinoost
2 vitlöksklyftor
2 dl shiitake-svamp
En näve finhackad basilika
25g pinjenötter
Det här går fort – mycket fort – att göra, men du behöver också tajma allt på bästa sätt. Du behöver rosta pinjenötterna (i torr panna på ganska hög värme, passa så du inte bränner dem), och du behöver koka potatisgnocchin (enligt anvisningarna på förpackningen). Resten görs klart i en stekpanna.
Så här: skiva upp svampen och stek den i olja. Tänk färg, tänk yta. Sänk värmen och hiva över vitlöken (finhacka den!) och basilikan, stjälp i grädden och reducera en smula innan du river i osten och pinjenötterna. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt den kokta gnocchin, kasta runt, servera.