Svensk sommar innebär ledigt. Och vad då bättre än att ägna tiden åt att laga mat, titta på andra som lagar mat, eller att bara läsa om mat? Journalisten Joakim Johansson har samlat fem grejer för den matintresserade att glömma bort tiden med.
CHEF’S TABLE (tv-serie)
Netflix har allt mer aggressivt hårdlanserat sig med egenproducerade tv-serier och dokumentärer, där sex avsnitt långa Chef’s table, skapad av David Gelb som låg bakom hyllade dokumentären Jiro Dreams of Sushi, är den mest genomarbetade de gjort på temat mat. Delvis är serien förvisso kanske en smula okritiskt hyllande av Genierna Helst Män Som Lagar Den Bästa Maten, men det finns också något mycket ömt och inlyssnande i porträtten av några av matvärldens tyngsta namn. Jag är särskilt förtjust i avsnittet om Massimo Bottura, där en enkel anekdot om ett besök i en konsthall berättar själva kärnan i varför hans mat ser ut som den gör.
RIKTIG JÄVLA MAT (blogg)
Det här är fantastiskt, hörni. Margit Richert, en av Sveriges mest begåvade matskribenter, har fått en blogg hos tidningen Land. Smarta recept hamras ut ihop med en frispråkig och frejdig formuleringsglädje. Internet blev plötsligt roligare.
FOOD52 GENIUS RECIPES (kokbok)
Sajten food52.com är allt som är fantastiskt med internet; ett forum – en ständigt flödande dialog – om matlagning och recept. Hur överför man en nästan fullkomlig sajt i bokform? Behövs det ens? Jag köpte boken Genius Recipes och insåg direkt att, jo, det går att överföra, och det är näst intill ovärderligt. Sammanställd av sajtens producent Kristen Miglore är den här boken en formidabelt kurerad receptsamling (kokboksgiganter som exempelvis Marcella Hazan och Nigella Lawson bidrar) med i stort sett felfria recept, som alla gör dig bättre på matlagning.
HOW TO EAT OUT (bok)
Brittiska matskribenten och restaurangkritikern Giles Coren är inte direkt känd för att hålla tillbaka med sina synpunkter. Den här boken sammanfattar hans erfarenheter av att äta på restaurang på ett ganska närgånget, lite galet men framförallt kolossalt roligt sätt. Bland annat får du veta varför britter inte är värdiga att laga mat med en riktigt bra japansk kniv. Bara en sån sak.
JULIE & JULIA (bok)
Okej, du känner bergis till filmen med samma namn? Den med Meryl Streep och Amy Adams? Jag ÄLSKAR den filmen och har sett den antagligen fler gånger än vad som kan klassas som sunt. Se den, om du inte gjort det. Men efter det bör du också läsa boken, skriven av Julie Powell. En inspirerande och rolig liten inblick i hur det är att laga sig genom en hel kokbok, och ett måste för den som inte vet hur hen ska komma igång med att laga mat ofta.