För lite över ett år sedan stod Lars-Erik Krafve på Conventums scen och tog emot Örebrogalan-priset som Årets Örebroare, vilket tilldelats hela Stadsparkens team. Välförtjänta hyllningar efter att parken under många år fungerat som en älskad oas för såväl örebroare som stadens besökare, och dessutom både fått utmärkelsen Sveriges vackraste park och kommit på femte plats i en omröstning om den vackraste parken i Europa.
Med en funktion som stadens lunga erbjuder Stadsparken både stora grästäckta fritidsytor – som alltid klipps två gånger i veckan, lekplats, tennisbanor, en scen, flera konstverk och en mängd avdelningar med växter: Blomstergården, Örtagården, Rhododendronparken, Magnolialunden, Klostergården och Rosengården med en bra bit över 150 olika sorters rosor.
Det ligger såklart en del arbete bakom att ge besökarna ett välvårdat intryck av Stadsparken. För att få höra mer fångade vi stadsträdgårdsmästare Lars-Erik Krafve innan han skulle resa ner till Helsingborg för att titta på sommarblommor.
Hur länge har du jobbat som stadsträdgårdsmästare?
– Jag har egentligen jobbat i kommunen sedan december 1981, men med olika arbetsuppgifter. I början var det en parkförvaltning där det var väldigt många av oss. Jag tror att vi hade 64 fastanställda parkarbetare.
Och så ser det alltså inte ut idag?
– Nej, på vintern är vi ett 20-tal, men på sommaren tas det in säsongsarbetare. Vi har även hjälp av entreprenörer idag, när jag började sköttes allt genom egen personal.
Hur fungerar det med utformningen av parken, jobbar ni på något sätt tillsammans med stadsplanerare eller sköter ni allt själva?
– Vi samarbetar i olika frågor när det gäller planer men utformningen sköter vi oftast själva. Som sagt så var det en annan organisation när jag först kom hit. Idag är det en blandning – landskapsarkitekter på stadsbyggnadskontoret, eller så gör vi det själva, eller så tar vi in konsulter. Man kan inte göra om hur som helst såklart, men vi gjorde stora förändringar på 90-talet. Många olika delar i Stadsparken som Örtagården, Rosengården och tematrädgårdar och i slutet av decenniet planterade vi in många magnolior. Förutom växterna så byggde vi om scenen och caféet och entréerna och skapade en fjärilsträdgård vid Wadköping.
– Något som är viktigt är också att allt får rätt skötsel. Det skall tas om hand, det är ju levande grejer. Lekplatsen slits så den byggs om rätt ofta. Vi har också byggt ett ”woodland” som man kallar det. Ett skogslandskap, precis jämte scenen. En mångfald helt enkelt.
Är det något som är nytt för i år i Stadsparken?
– Vi har en ny pergola i Rosengården och ska plantera klängväxter, klängrosor som huvuddel och eventuellt klematis. Vi har gjort den i stål som ska rosta. Det blir väldigt vackert ihop – växter och rostiga grejer.
Vad är din personliga favoritplats i parken?
– Det är så många! Jag är förtjust i Blomstergatan, men jag kan inte bestämma mig så jag får nog säga hela Stadsparken.