Fredagskaschen med Fisk i Hallen


Posted 2015-06-26 in Mat & Dryck, Näringsliv

Fisk i Hallen har funnits sedan Saluhallen i Örebro öppnade 2013. Här hittar du både fredagskaschen och en smått legendarisk fisksoppa.

 

På en skylt ovanpå fiskdisken står det att läsa:
“Vi slipar era knivar. 55 kr st. 75 procent rabatt mot uppvisande av träben och tam papegoja.” Vi befinner oss i Örebro saluhall och Fisk i Hallen.

Nästa år har Pether Johansson levt halva sitt liv i Örebro. Han flyttade hit nyårsafton 1993/94 till kärleken Lena. Ursprungligen kommer Pether från Väjern, som är ett litet fiskeläger norr om Smögen på västkusten.
– Jag har alltid varit intresserad av mat. Jag älskar fisk och att äta fisk, säger Pether samtidigt som han inmundigar en väldigt sen lunch. Fisk – givetvis.

Vägen till yrket som kock gick via en eftergymnasial utbildning. Men allra först läste Pether fyraårig teknisk linje på gymnasiet.
– Ingenjör var bara nått man skulle bli i min släkt. Jag ville utbilda mig till kock och åka skidor i Åre – det var vad jag ville. Jag har inte jobbat en enda dag som ingenjör och de där fyra årens utbildning har jag inte haft speciellt stor nytta av.

Kontakten med Väjern och Smögen har han dock aldrig släppt. Varje semester tillbringas på den svenska västkusten och kockyrket har bland annat inneburit samarbete med Sjökrogens Roger Hjälm på Scandic Hotel. När Saluhallen öppnade 2013 var Pether med från starten.
– Jag insåg att det inte bara skulle fungera att sälja fisk, det måste kompletteras med något, och då kontaktade jag kollegan och kocken Patrik Gustafsson.

Färsk fisk och havets läckerheter tillsammans med en meny baserad på samma ingredienser är Fisk i Hallens framgångskoncept. Och så får man inte glömma fredagskaschen – ett koncept Pether lånat från Feskarn i Uppsala. Grunden är att denna kasse med mat alltid ska innehålla sju saker: skaldjur i någon form, dipp till skaldjuren, färskt bröd (från Stadsträdgården), en dessert och – tre saker till, som kan varieras och som ska vara matiga.
– Det kan handla om exempelvis en soppa, en bit paj och en matig sallad. Kassen, fredagskaschen, är avsedd för en person. Är man fler som ska äta köper man bara fler kassar. Vi vill att ”fredagsmyset” ska vara enkelt, man ska slippa stå i köket och laga mat när man kommer hem och det är helg.

Givetvis går det att anpassa denna ”kasche” till företag, men då packas allt enklast på en låda. Vill man beställa skaldjurtallrik, smörgåstårtor eller Fisk i Hallens räkmacka på smörrebröd till företagets möten går det givetvis också bra.
Alldeles intill fiskdisken i saluhallen finns det också en serveringsyta för de som vill testa Fisk i Hallens meny. Det är här man bland annat hittar den nu smått legendariska fiskgrytan.
– Det finns lite idéer inför framtiden om att förlänga våra öppettider. Som det är nu kan vi ta emot betydligt fler gäster än vad som hittar hit. Det gäller även fiskdisken. Fisk är gott och går fort att laga – det är något dagens yngre generation behöver upptäcka och lära sig.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.