Vid den absolut första tanken kanske det känns otidsenligt, men faktum är att pilgrimsvandringar är något som vuxit stort de senaste åren. I sommar från Örebro sin egen vandring.
Det var under en kortare utbildning hösten 2014 som Agneta Larsson, församlingspedagog i Olaus Petrikyrkan, Anna Näppi, präst i St Mikaels församling och Ingemar Söderström, kyrkoherde för Örebro pastorat, kom att tala om detta med pilgrimsvandringar.
– Pilgrimsvandringar har verkligen fått en revival och det är många som vandrar de gamla lederna ute i Europa, den till Santiago de Compostela i Spanien till exempel. Men en pilgrimsvandring handlar om den inre resan och behöver inte innehålla någon större fysisk ansträngning. Så vi bestämde oss för att på prov starta en vandringsled här i Örebro, där man antingen kan promenera eller om så behövs ta färdtjänst till de olika stationerna, berättar Agneta Larsson.
Sju kyrkor kommer att vara kopplade till den vandringsled som öppnar den 15 juni: Almby, Edsberg, Längbro, Olaus Petri, St Mikael, St Nikolai och Tångeråsa. Varje kyrka kommer att vara skyltad med information om leden som sådan och specifik information om den enskilda kyrkan. I kyrkorummet kommer det att finnas stationer för kontemplation och bön, och här har man lånat idéer för informationen.
– Vi kommer att ha stämplar och stämpelkort som man får använda för att bekräfta att man besökt kyrkorna, och när man har fem stämplar så kan man lämna in sitt kort på Kyrkans Hus och få en pilgrimsgåva i form av en ikon, berättar Agneta Larsson.
Att pilgrimsvandringen ökat i intresse både i Sverige och internationellt tror Agneta Larsson att det finns flera förklaringar till.
– Dels tror jag det kan vara så att man inom det kristna kyrkan har blivit ordtrött, att det talas för mycket. Det har de senaste åren blivit populärt med tysta retreater och andliga danser, där man möter gud på andra sätt än genom det talade ordet. Det kan också vara så att man tröttnat på den mer ytliga turismen, konstaterar Agneta Larsson.