Det här är inte bara en av de godaste sallader som finns. Den är också sensationellt enkel att göra.
Jag avskydde sallad. En sallad var något torrt och tråkigt; vita och hårda salladsblad, en kylskåpskall tomat, gurka och kanske paprika som jag alltid petade bort. Av allt jag åt under min uppväxt var salladen det mest misshandlade och pliktskyldigt inkastade. Ät dina grönsaker. Det är nyttigt. Inte förstod väl jag finessen i en vinägrett eller balansen i en bönsallad. Jag var fullt upptagen med att rota i kylen efter Rhode island-dressingen som skulle hindra isbergssalladen från att växa i munnen.
För, snälla ni, gör sallad. Ofta. En välgjord sallad är en perfekt lunch eller en exemplarisk informellt plockig bjudmiddag för en god vän på en helt vanlig tisdag. En vuxen skulle också påpeka det uppenbara att en sallad är tämligen nyttig.
Och varför inte börja med en storsäljare? Det enda litet knepiga – om du inte slagit samman en egen majonnäs tidigare – i det här receptet är att vispa caesardressingen. Men inte ens det är särskilt komplicerat. Några enkla moment senare har du en fantastisk sallad.
Caesarsallad med kyckling (4 pers)
5 ansjovisfiléer (alltså såna som ligger i lag)
1 vitlöksklyfta
Saften från en citron
1 tsk dijonsenap
1 dl olivolja
2 äggulor
Några matskedar riven parmesanost
Därtill: Krutonger (riv sönder en halv baguette och hårdstek i massa smör, eller köp färdiga), fyra kycklingfiléer, tre baconskivor, lite hyvlad parmesan, två huvuden romansallad.
Gör såsen först, så kan du skicka in den i kylen i väntan på att du ska bli klar med allt annat. Finhacka vitlök och ansjovis och vispa ner dem tillsammans med senapen och citronsaften (sikta på ungefär 2 msk citronsaft) i äggulorna. Tillsätt oljan droppvis i början för att få igång en emulsion, och tillsätt sedan resterande olja i jämn, långsam ström samtidigt som du hela tiden vispar (du vill få till en krämig sås). Avsluta med några matskedar riven parmesanost och smaka av med salt.
Fixa krutongerna om du inte köpt färdiga, tillaga kycklingfiléerna bäst du vill (enklaste är att skära dem i något mindre bitar och steka), knaperstek baconet och hacka upp i småbitar. Romansalladen kan du ha i hela blad eller skära i mindre bitar. Joxa samman alla ingredienser ihop med såsen i en stilig bunke, slunga runt så såsen täcker, hyvla över lite extra parmesan och servera.