Matbröden, bakade på surdeg, har en särdeles god smak, är saftiga och får en härligt frasig omgivande ”skorpa” med det perfekta tuggmotståndet. Vi gillar matbröden från Fröken Brogrens och Malins Hembageri, men allra mest Helins Surdegsbageri.
Helins Surdegsbageri finns på Ekersgatan i Örebros västra stadsdel. Vänligt och charmfullt tar bagaren Boutros själv emot kunderna i den lilla butiken. Inbjudande doftar det av nybakat bröd bakat på ekologiskt och närproducerade råvaror. Boutros har ett bra sortiment av bullar och kakor, men de många kunderna lockas främst av det goda matbrödet. Allt är mycket prydligt upplagt i hyllor och diskar.
Dagligen finns ett stort utbud av limpor med olika smak som oliver, russin och valnöt. Kavringen passar perfekt att ätas med litet Arbogapastej och saltgurka. De frasiga baguetterna ger feststämning och har ofta en snabb åtgång. De spröda surdegsknäckebröden, mycket lämpliga till en god ost, är en smaksensation.
Surdeg
En surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier får växa i mjöl och vatten i rumstemperatur. När en surdegsgrund väl kommit igång så kan den leva hur länge som helst, bara den matas.
Helins Surdegsbageri
Ekersgatan 4 A
703 42 Örebro
Tisdag och Fredag 7–17
Onsdag och Torsdag 7–15
Lördag 8–13