Tomas Eriksson slår hål på landsbygdsmyten


Posted 2014-07-11 in Kultur

Tomas Eriksson är örebroare och aktuell som debuterande författare med boken Missionären i Lekebruk, recenserad här. Vi passade på att ställa några frågor till honom.

 

Varför valde du att se den närkingska landsbygden genom en nyexaminerad lärares perspektiv?

– Jag är historieberättare och ville, med författarens rätt att skarva och ändra, berätta en humoristisk historia med rötter i min barn- och ungdomstid på Närkeslätten. Det var en klassmässigt kraftigt segregerad värld, där lärarna var ”finare folk” än jobbarna, därför speglade skolan livet och spänningarna i en bruksort mycket bättre än en skribents vardag. Men för att vara uppriktig; jag var också livrädd för att någon skulle blanda ihop mig med den mespropp som är bokens huvudperson.

 

Hur länge har du velat berätta den här historien, och varför?

– Det började för kanske 15 år sedan med korta noveller, inspirerade av Fritiof Nilsson Piraten som skrev mustiga skrönor från Skåne. Men det funkade inte som jag hade tänkt mig i novellform. Därför hittade jag på Håkan Ågren, en lärare från Stockholm som hamnar mitt i de händelser jag berättar om – och Håkan är precis den opraktiske och mesige ”kontorare” och ”stadsare” han i boken beskylls för att vara. Min avsikt är i första hand att roa.

 

Anser du att historien och människorna är tidstypisk, eller lever fördomarna om landsbygden – som romanen på många sätt bekräftar – kvar i vår tid?

– Jag vill inte kalla det fördomar. Snarare finns fördomarna hos stadsbor som tror att landet är någon form av Bullerby, där människor är vänligare och mer jordnära – en ständig schablon i svenska filmer. Samtidigt är figurerna i boken närmast arketypiska och skulle kunna sättas upp på vilken scen som helst, antagligen även 2010-talets Stureplan, dock med andra kläder, jobb och nya saker att vara rädd för. För precis som figurerna i min bok tillhör Stureplansmänniskorna en stam, och är rädda för människor och företeelser som hör hemma i andra stammar. Men man ska också komma ihåg att tidigt 70-tal var en mycket mer isolerad tid på landsbygden, där de djärvaste testat en charterresa till Spanien och pizza var exotisk mat.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.