– Vid Lekhyttan ska jag stanna varje gång hädanefter! Citatet kommer från Vi bilägares reporter Marianne Sterner efter ett besök på Lekhyttans Kök & Kiosk.
Vi har inte Mariannes goda erfarenheter av att testa landets vägkrogar men kan lätt bedöma och fastslå att Lekhyttans Kök är länets bästa vägkrog.
Restaurangen ligger där motorvägen på E18 mellan Örebro och Karlskoga slutar, vid en bensinmack. Matsalen är spartanskt men trivsamt inredd med rustika bord och stolar. Sommartid finns en uteservering. Utbudet består av maträtter, smörgåsar och bakverk. Hit söker sig främst förbipasserande bilister och busslaster samt gäster från trakten. Men de vilka tycker det värt några minuters resa för en bra lunch blir allt fler. Tiina Johansson äger och driver stället tillsammans med ett gäng positiva och mycket serviceinriktade tjejer.
Husmanskost som bäst
Lekhyttan erbjuder mestadels genuint hemlagat och hembakat. De inbjudande svarta griffeltavlorna är fyllda av husmanskost som bäst. Varje dag i veckan finns ett dagens eller helgens lunchalternativ. Alla rätter åtföljs av en mycket fräsch salladsbuffé med två sorters nybakat bröd. Vi gillar särskilt röran på gröna ärtor. Självklart ingår kaffe och en kaka.
Dagens lunch kan vara stekt strömming med potatismos och lingon, laxpudding eller sjömansbiff. Varje tisdag är det raggmunk med fläsk eller stekt fläsk med löksås. På torsdagarna givetvis ärtsoppa och pannkakor med grädde och jordgubbssylt. De matiga salladerna är uppskattade alternativ.
Vi har med förtjusning ätit kock-Annas köttbullar med kokt potatis, gräddsås och lingon. Perfekt tillagade köttbullar med en fast och mjäll potatis vilken gick att mosa ned i gräddsåsen. Så gott.
Skinksteken med stekt potatis, gräddsås och äppelmos var tilltalande. Det är sällan vi fått en så perfekt stekt potatis.
Vår favoriträtt är rotmos med fläsklägg och stark senap, här tillagad på bästa sätt.
Värd en omväg
Lekhyttans Kök & Kiosk har mottot ”det hemtrevliga matstället för dig på väg”. Med den genuina husmanskost som serveras och den trivsamma servicen är målgruppen än större. Restaurangen är väl värd en liten omväg för en god och välsmakande lunch.
Vägkrogar
Vägkrogarna har sitt ursprung i de äldre gästgivargårdarna med förordningar redan på 1600-talet. Här kunde de resande få mat och logi samt omhändertagande av hästarna. Den särskilda Gästgiveristadgan avskaffades så sent som 1933.
Idag är en vägkrog alltjämt belägen vid en väg men nu trafikerad av motorfordon. Utanför krogen finns gott om parkeringsplatser och många gånger en bensinmack. Gästerna är främst de resande vilka stannar till för en matpaus och tankning av bilen.
Bra svenska vägkrogar har ambitionen att servera husmanskost i rejäla portioner, gärna med benämningen ”hemlagat”. En motvikt mot bensinmackarnas och gatukökens snabbmat, som är byggd mer på halvfabrikat.