Kyckling à la Kiev


Posted 2014-05-05 in Mat & Dryck

En krogklassiker från 70-talet; på den tiden friterad och med en fontän av vitlökssmör sprutande ur det frasiga skalet. Mindre dramatik blir det när vi lagar den i ugnen, men lika gott.

 

Kyckling à la Kiev med varm rotsakssallad

Ur boken Lördagkväll med mat och vin, av Håkan Larsson.

 

Ingredienser, 4 personer

4 kycklingfiléer à ca 150 g

75 g mjukt smör

2 vitlöksklyftor

3–4 msk fint hackad persilja

1⁄2 tsk salt

1 krm svartpeppar

3/4 dl vetemjöl

1⁄2 tsk salt

Ett par varv på svartpepparkvarnen

3 ägg

100–125 g ströbröd eller panko

 

Rotsakssallad

200 g palsternackor

200 g morötter

2–3 msk olivolja

2–3 krm salt

1 krm nymalen svartpeppar

1 påse blandad sallad, ca 125 g

 

Marinad

1⁄2 dl kallpressad olivolja

2 rosmarinkvistar (hacka 1 av dem fint och använd den andra som pensel)

1 msk timjan, bladen repade och finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

Saften från 1⁄2 citron

Havssalt och nymald svartpeppar

 

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200°. Blanda smör, pressad vitlök, persilja, 1⁄2 tsk salt och 1 krm peppar. Skär ett snitt på längden i varje kycklingfilé. Fyll filén med smörblandningen och fäst ihop med tandpetare.

2. Häll upp mjöl, ägg och ströbröd i tre djupa tallrikar. Blanda ner 1⁄2 tsk salt och lite nymalen svartpeppar i mjölet.

3. Vänd kycklingfiléerna först i mjöl, därefter i ägg och sedan i ströbröd. Avsluta med att vända kycklingen ytterligare en gång i ägg och ströbröd.

4. Lägg filéerna i bakpapperklädd långpanna och stek mitt i ugnen 20–25 minuter tills kycklingen är helt genomstekt och har fin färg – eventuellt kan du sätta extra färg med grillen på slutet.

5. Rotsakssallad: Sätt ugnen på 225°. Skala rotsakerna och skär dem i långa klyftor. Lägg dem i bakpapper- klädd långpanna och vänd runt med olja och kryddor. Rosta mitt i ugnen 15–20 minuter tills de är mjuka och har fått färg. Blanda rotsakerna med salladen, vänd eventuellt ner lite extra olja.

6. Servering: Lägg upp den varma salladen i fyra djupa tallrikar. Ta bort tandpetarna ur kycklingfiléerna, dela dem på mitten så fyllningen syns och lägg på salladen.

 

Panko

Ett asiatiskt ströbröd som ger ett krispigare täcke än vårt vanliga. Finns i den japanska hyllan i välsorterade livsmedelsaffärer.

 

I glaset

Något fylligt och rikt behövs här, för att klara vitlökssmöret och sötman i rotsakerna. Sydafrikansk chardonnay till exempel: 2032 Simonsig Chardonnay, cirka 90 kr.

 

Matlagarmusik

Elvis Costello: The Best of the First 10 Years. Jag åt mitt livs första Kyckling Kiev i London ungefär när Watching the detectives slog till under sent 70-tal. Få artister har gjort så många och egensinniga val – en hitkavalkad med Costello är lika omväxlande som smakerna i maten.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.