Vegofesten femårsjubilerar


Posted 2014-04-29 in Nöje

För femte året i rad går Vegofesten av stapeln i Örebro. Det är Kulturhuset på Järnvägsgatan som är platsen och den 3 maj som är dagen.

 

Det är en händelserik dag besökarna kan förvänta sig, fylld av mat, föreläsningar, musik och shopping. Tanken bakom Vegofesten är att på ett roligt och lustfyllt sätt introducera vegetarisk och vegansk mat utan att vifta med pekpinnarna, och det har lockat ett allt större antal av både nyfikna köttätare och de som redan är antingen veganer eller vegetarianer. 2013 kunde arrangörerna räkna till cirka 850 besökare under de sju timmar festen var igång.

– Jag tycker alla som har möjlighet bör titta in på Vegofesten, det är ett avslappnat och folkligt sätt att få en inblick i och kanske inspiration till en sundare och miljövänligare vardag. Alla kan hitta något intressant, vare sig man är inbiten vegan eller en allätare med lite miljötänk, säger Robin Ivehult som ingår i Vegofestens arrangörsgrupp.

För det facila inträdespriset av ingenting får besökaren tillgång till vad som kan beskrivas som en mindre marknad i A-Salen en trappa upp. Där säljer företag på den vegetariska marknaden allt från mat till kläder och smycken, eller så är de helt enkelt bara på plats för att informera om sin verksamhet.

I Thorssonrummet hålls kontinuerligt föreläsningar, i år av bland annat onkologen, veganen, och en av initiativtagarna till organisationen Läkare för Framtiden David Stenholtz kommer att tala om hur man upprepade gånger inom forskningen kunnat påvisa vinsterna med en helt växtbaserad kost för hälsan.

Om Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor talar freds- och djurrättsaktivisten Martin Smedjeback, som i slutet av förra året mottog Martin Luther King-priset 2014 för sitt fredsarbete. Om hälsa talar också också Patrik Nordström. Journalisten och författaren Lisa Gålmark finns på plats och talar om kopplingen mellan djurrätt och feminism. Till detta kommer naturligtvis mat, både i restaurangen som huserar i Café Deeds lokaler, samt i form av workshops med raw food som leds av gourmet raw food-kocken Jeanette Högfeldt.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.