Stad bild utan ram hyllar skaparlust och olikheter


Posted 2014-05-02 in Kultur

Lördag den 3 maj är det vernissage för Stad bild utan ram på Scandic Grand Hotel. Utställningen är ett samarbete mellan konstnärerna Petter Nilsson och Patrik Lindberg, Scandic Grand och stiftelsen Våga va’ dig själv.

 

Stad bild utan ram är både en utställning och ett evenemang som hyllar olikheter, skaparlust och egenheter. Intäkterna från utställningen går till stiftelsen Våga va’dig själv och deras arbete att motverka utanförskap bland ungdomar.

Konstnärerna bakom utställning heter Petter Nilsson och Patrik Lindberg. När de var tio år började de i samma mellanstadieklass och båda två tyckte att skateboarden och skissblocken, fyllda med färgglada bokstäver, var viktiga.

Ju längre tiden gick desto mindre kändes skissblocken och i slutet av högstadietiden tog de med sig bokstäverna ut i staden istället. Under de senaste 15 åren har de varit väldigt aktiva i sitt konstnärliga utövande, om än i lite olika former.

Patrik Lindberg är ett av de större namnen inom graffitin. Under hans mest aktiva perioder reste han land och rike runt och uppförde då ett tiotal målningar per vecka. I Patriks cv finns många olika tunnelbane- och tågvagnar, stationsbyggnader, tunnlar och mycket annat i såväl Sverige som olika europeiska städer. Han har även publicerats flitigt i olika graffitimagasin. På minuskontot återfinns sexsiffriga bötesbelopp och skadeståndskrav. På pluskontot ett flertal beställningar och utsmyckningsjobb.

Petter Nilsson studerade Örebro konstskola och utsågs till att få ställa ut som årets debutant på Konstfrämjandet Bergslagen 2008. Han bor numera i Stockholm och har en rad utställningar på gallerier och konsthallar på meritlistan. I Örebro har han medverkat i både Open Art och Råhusets julkalender. I mitten av februari blev han uppmärksammad i DN Kultur för sin medverkan på konstmässan Supermarket Art Fair på Kulturhuset i Stockholm.

I utställningen Stad bild utan ram möts de nu återigen och presenterar målningar som de i sann graffitianda har skapat tillsammans. Utställningen kretsar kring hur staden, såväl arkitektoniskt som socialt, är en konstruktion för att möjliggöra livet tillsammans på liten yta. Gemenskap kan dock lätt vändas till en barriär för de individer som inte följer de gemensamma normer som har byggts upp. Patrik och Petter har i egenskap av graffitimålare kunnat använda utanförskap och alienation som en motivation och motor, vilket har varit möjligt tack vare gemenskapen i utanförskapet. Den gemenskapen har dock inte alla tillgång till och därför tycker de att det känns viktigt och att ge tillbaka och stötta ett arbete för att ungdomar ska få ta del i gemenskap och ges möjlighet till en positiv och givande framtid.

 

Om stiftelsen Våga va’ dig själv

Onsdagen den 27 april 2005 hände det som inte fick hända. Familjen Falkbäcks yngsta dotter, Linda, hade blivit utsatt för kränkningar och ett sexuella övergrepp på sin skola. Senare blev hon även kallad för hora. Under sin sista dag i livet blev hon både misshandlad och dödshotad. Endast några veckor från sin 14-årsdag tog hon sitt liv.

För att gå vidare från tragedin valde familjen Falkbäck att starta Stiftelsen Våga va’ dig själv. Genom att verka via goda exempel och positiva aktiviteter för de en kamp mot mobbning, kränkningar och utanförskap. De gör det bland annat genom att anordna läger där ungdomar möts, trivs och växer genom upplevelser, gemenskap och glädje. De vill på detta sätt stärka självförtroende och självkänsla.

Familjen Falkbäck själva säger att det är med stor spänning och glädje de deltar i detta ”underbara synergi- och samarbetsprojekt tillsammans med Scandic Grand Hotel, Petter Nilsson och Patrik Lindberg.”

Vernissagen på Scandic Grand Hotel i Örebro den 3 maj pågår mellan klockan 16 och 19.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.