Det är bråda tider för cykelhandlarna i staden. Våren har kommit tidigt och många örebroare har redan börjat se över sina tvåhjulingar inför den nya säsongen. Vi rullade ner till Karl Urban Lindell på Lindells Sport för att få tips om rådande cykeltrender och vad man bör tänka på.
På cykelverkstaden hos Lindells Sport arbetar man 10–11 timmar per dag för att hinna med all service som ska utföras på inlämnade cyklar. Man har en checklista som gås igenom för att se till att varje cykel är i toppskick, en lista som bland annat inbegriper att kolla hjul, bromsar och andra säkerhetsdetaljer.
Det görs även många däckbyten – dubbdäck till cyklar har funnits i 25 år, men efterfrågan har skjutit i höjden under de senaste åren och därför lämnar många in cykeln för byte till sommardäck på samma sätt som man gör med bilen. När vi ändå är inne på däck frågar jag om punkteringsfria däck och blir genast tillrättavisad.
– Det heter inte ”punkteringsfria”, det heter punkteringsskyddade, säger Karl Urban.
Dessa däck är extra tåliga och ett bättre val än vanliga däck. En av Lindell Sports leverantörer lämnar till och med ett års garanti på däcken, men trots detta kan de fortfarande drabbas av punktering om man har otur och kör på något vasst föremål.
Idag är det många som kompletterar med en extra cykel. En landsvägscykel som används på gator och vägar och en mountainbike för att lättare ta sig fram i skog och mark. Har man en begränsad budget kan det vara läge att titta på begagnatmarknaden, och då finns det vissa saker som Karl Urban tycker att man ska tänka på vid köpet.
– Det är viktigt att titta så att både ram och hjul är hela och utan sprickor. Man bör testa så att växlarna fungerar och att däcken ser okej ut. Och så är det viktigt att välja en cykel med rätt ramstorlek. Till sist kanske man ska kolla upp vem man köper cykeln av och om det finns papper på den.
Det sista är inte minst viktigt med tanke på att cykelstölderna ökar. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes det 66 100 cykelstölder förra året, vilket är en ökning med nio procent. Därför är det också viktigt att välja rätt lås. De klassiska slanglåsen håller inte måttet och även om de fasta låsen är riktigt bra idag räcker det inte, enligt Karl Urban.
– De fasta låsen är ingenting man bryter upp på plats, men däremot är det lätt att bära iväg med en cykel som inte är fastlåst. Därför bör man komplettera med ett bygellås så att man kan låsa fast cykeln.
En ny säsong brukar innebära nya trender inom de flesta branscher och cykelbranschen är förstås inget undantag. Det hetaste just nu är större hjul för mountainbikeåkarna. Tidigare var de flesta utrustade med 26-tumshjul, men numera efterfrågas också 27,5 och 29-tumshjul. Fördelen med de större storlekarna är att de går mjukare i skog och mark och rullar bättre överlag. En annan trend som växer sig starkare är elcyklar. Det är cyklar som är utrustade med en liten elmotor som kopplas in när trycket på tramporna ökar eller när rotationshastigheten på dem blir tillräckligt hög.
Den stora nyheten förra året var en ny typ av cykelhjälm. Det är forskare på Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan som forskat på olika typer av hjälmar och hur man ska få dem att skydda hjärnan bättre. Resultatet är hjälmar med så kallad MIPS-teknik (Multidirectional Impact Protection System). Precis som hjärnan skyddas naturligt mot slag genom att glida runt i vätska innanför skallbenet så har MIPS-hjälmarna ett rörligt ytterskal i förhållande till hjälmstommen. Hos Lindells Sport har man gått över till att enbart sälja MIPS-hjälmar och enligt Karl Urban är kunderna förstående till prisskillnaden när de får veta skillnaden mot gamla hjälmar.
Det finns en hel värld att upptäcka vad det gäller cyklar. Är man det minsta osäker är därför ett besök hos närmaste fackhandlare att rekommendera. För de anställda på Lindells Sport fortsätter ruschen, och Karl Urban ser positivt på stadens cykelutveckling. Han avslöjar att flera av stadens politiker brukar lämna in sina cyklar hos honom och passar då på att ta en pratstund med dem om cykelutvecklingen i Örebro.
– Man är duktiga i Örebro och jag upplever att de som sitter i Rådhuset är lyhörda, avslutar han.
Tio steg inför cykelköpet
• Tänk efter hur och när du ska använda cykeln. Varje dag? Är cykeln för transport eller motion? Året runt eller sommarsäsong?
• Fundera över vilka behov cykeln ska lösa. Många köper idag en andracykel för att slippa kompromissa.
• Välj en cykelfackhandlare med omsorg – de är proffs och har både kunskap och erfarenhet.
• Förklara för säljaren vad du vill använda cykeln till och hur ofta. Testa ett par cyklar på en liten runda. Det är inte bara typ och modell som ska väljas, utan även ramstorlek.
• Cykelhandlaren justerar cykeln efter dina behov. Att sitta rätt minskar skaderisken och ökar bekvämligheten.
• Tänk igenom vilka tillbehör och vilken utrustning du behöver. Resonera gärna med säljaren. Glöm inte hjälm.
• Köp ett bra lås som du kan låsa fast cykeln med.
• Registrera cykeln, se över dina försäkringar och kolla vilka garanti- och servicevillkor butiken tillämpar.
• Återvänd till butiken efter 30 timmars cyklande för efterjustering.
• Njut av ditt liv som cyklist!
Källa: Svensk Cykling