Stadsodling i Framtidsträdgården


Posted 2014-04-14 in Leva & Bo

Stadsodling är något som under de senaste åren har vunnit terräng runt om i världen. I större städer utomlands kan man hitta odlingar på höghustak, balkonger som formligen översvämmas av krukor med tomater och mycket annat. I Örebro har det gått lite långsammare, men nu är det på gång.

 

En större satsning som är under uppbyggnad, eller uppodling kanske man ska säga i detta sammanhang, är Framtidsträdgården vid Alnängarna.

– Detta med att odla i stadsnära miljöer är på frammarsch. Det handlar inte om ekonomi, utan mer om att ta makten över det man äter. Man känner att man inte riktigt vet vad man får i sig när man köper sina grönsaker, men det gör man när man odlar själv, säger Johanna Björklund, universitetslektor i biologi vid institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.

Johanna Björklund är just nu är projektkoordinator för universitetets forskningsprojekt Hållbar matproduktion i Sverige – att odla och äta från perenna system, där Framtidsträdgården är en del. Örebro universitet har arrenderat markområdet vid Alnängarna av Örebro kommun och även om odlingen också kommer att användas i undervisningssyfte är det öppet för alla som vill att delta. Vilka grödor som odlas kommer att styras av önskemålen hos de som deltar i projektet.

– Vi hoppas att projektet också ska kunna överbrygga både ålders- och kulturbarriärer. Människor som kommer från andra länder är ofta vana vid att odla det de ska äta på ett sätt många av oss här inte längre är. Kanske kan det också bidra till att vi kan odla sådant som inte är så vanligt här, berättar Johanna Björklund.

I till exempel Göteborg och Malmö är det här med stadsodling etablerat, men Johanna Björklund kan inte riktigt svara på varför det inte är det i Örebro, bortsett från de sedan länge existerande odlingslotterna i bostadsområdena. Hon tycker dock att det är glädjande att man nu har kommit igång.

– Det kan vara så att behovet av dessa odlingar helt enkelt är större i större städer, men synen på det håller på att vända nu, konstaterar Johanna Björklund.

Området som är avsatt för odlingen ligger nära den gamla oljehamnen och för att vara på den säkra sidan kommer jordprover att tas så att man kan sanera jorden om så skulle behövas.

– Att odla sina egna grönsaker kan ge en känsla av både trygghet och meningsfullhet, avslutar Johanna Björklund.

Om stadsodlingen nu rent generellt börjar ta mer organiserade och ”godkända” former uppstod den till viss del från början som så kallad guerilla gardening – gerillaodling – eller busodling som den vid tillfälle lite snällare har kallats på svenska. Det innebar att människor som var intresserade av att odla sina egna grönsaker helt enkelt beslagtog områden som ingen intresserade sig för. Det kunde vara en gräsplätt i anslutning till en väg, en rivningstomt, en park eller till och med en trottoar, som man kultiverade för att sedan odla sina grödor på. Bevekelsegrunderna för dessa odlare har skilt sig åt. Ibland kan det ha varit ett fall av att det avsatta odlingsområdet inte har räckt till, i andra fall har det varit en politisk manifestation som haft som avsikt att uppmana till förändring.

 

OBS! Det är inte Framtidsträdgården på skissen.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.