”Så nära men ändå så långt bort.” Det var en av de tankar som fick Tomas Hjort på ABF i Örebro att välja Polen, Gdansk närmare bestämt, som platsen för motiven till den fotoutställning han planerat ända sedan förra året. Då mottog han ett kulturstipendium från Handelsanställdas Förbund.
Gdansk ligger bara en timme bort med flyg, och ändå kan det kännas som en helt annan värld. Det var det som lockade Tomas Hjort när han bestämde sig för att under en veckas tid skildra vardagslivet i hamnstaden som bland annat gjort sig känd för att vara Solidaritetsrörelsens bas med den senare presidenten Lech Walesa i spetsen.
– Det kändes väldigt lyxigt att kunna traska runt i en vecka med inget annat uppdrag än att fotografera, och resultatet har blivit lite som ett Seinfeld-avsnitt, det handlar inte om någonting, men visar vardagen i en stad som ligger väldigt nära. Jag tycker fler borde resa på detta vis, vi svenskar tror att vi vet allt, men lever också väldigt mycket i en bubbla i relation till andra människors verklighet, konstaterar Tomas Hjort.
”De andras” vardag
Efter att ha tagit 2 500 bilder har han nu gallrat och gallrat tills 38 bilder återstår. Av dessa ska 10–15 vara med på den kommande utställningen som äger rum på Kulturhuset i januari 2014.
– Jag har valt att låta bilderna bli svartvita, och lite korniga, säger Tomas och visar ett urval som både skildrar bostadshus, byggnader och kranar från det gamla Leninvarvet samt några av Gdansks invånare, fångade just i ögonblicket.
– Jag försökte hela tiden få ögonkontakt med de människor jag fotograferade. Det blir en helt annan bild om en människa tittar rätt in i linsen än om den ser åt sidan. Jag hoppas att bilderna ska få folk att inse att det finns en annan värld därute, och att det inte innebär slutet på universum när perforeringen på pappkartongen inte når ända fram till kanten. Det finns en annan verklighet, slår Tomas Hjort fast.
Upptäcksfärden gick kors och tvärs över Gdansk, till förorter och butiker, i varav en Tomas till sin stora förvåning kunde köpa en skiva med Örebropunkarna Nasum.
–Vi gick också in på en bar där varvsarbetarna samlades efter arbetet, och jag var osäker på om jag vågade ta några bilder, men så hörde min sambo att någon spelade gitarr i ett av rummen. Jag gick dit och frågade efter mycket tvekan om jag fick ta några bilder. De sa ”ja”, men innan jag hann börja var det någon som räckte mig gitarren, så jag spelade Jag är en idiot av Imperiet, säger Tomas Hjort med ett skratt.
Gdansk är en stad som balanserar på gränsen mellan det gamla och det nya, med byggnader som andas öststat sida vid sida med nybyggnationer, H&M, Kappahl, McDonalds och Kentucky Fried Chicken medan äldre damer säljer ägg och torkade svampar på trottoaren. Gdansk som det gestaltar sig genom Tomas Hjorts kameralins kan man se på Kulturhuset från den 9 januari. Utställningen kommer under resten av 2014 att resa runt mellan ABF avdelningarna i länet.