Örebro Öl & Whisky Festival har utvecklats för varje år och den blir bara bättre och bättre – ungefär som en lagrad porter. Samtidigt är det en festival som bjuder på så mycket mer än bara öl och whisky. Här fanns dryck som absint och Skvaderns örtlikör från Sankta Annas Bränneri i Stråssa och Magners fantastiska irländska cider för att bara nämna några flytande exempel. Dessutom kunde man hitta Engelbrekt choklad och lakrits, ost, fudge, cigarrer och ölkorv från Robertsson. Årets upplaga av festivalen bjöd även på ett café för den riktigt hungrige.
Först och främst är dock Örebro Öl & Whisky Festival en festival för just öl och whisky, men för den sakens skull inte alltid av det starkaste slaget. Här är det smaken och inte styrkan som får avgöra. Örebro Ölcafé hade exempelvis smakprovning av deras folköl Gnällbältar’n och det kommer, med sin bestämda beska, definitivt att bli ett öl på allas läppar när ölcaféet öppnar på Järnvägsgatan.
En särskild eloge delas ut till Närke Kulturbryggeri som serverade sin Mickes Porter rumstempererad. Äntligen! Äntligen någon som förstått hur en porter ska serveras. Prisa gudarna och tacka för skatteåterbäringen! Felet tolv av tio pubar gör är att de serverar sin porter iskall. Fy! Fy! Fy! Och fy! Porter ska avnjutas rumstempererad och det var en ynnest att äntligen få dricka denna dryck på rätt sätt.
En annan favorit som hittat till årets festival var Innis & Gunn. Deras ekfatslagrade öl är en smaksensation för den som inte redan har upptäckt det och nu finns det även för pubservering från tapp. Det tackar vi för och hoppas på att någon pub i Örebro nappar på den idén.
Nynäshamns ångbryggeri, Braunstein dansk singel malt, Hantverksbryggeriet i Västerås och grabbarna i plommonstop som serverade Fullers London Pride … ja, listan kan göras väldigt lång över alla bra saker under årets festival. En lovande utveckling är också alla dessa mikrobryggerier som bara blir fler och fler. Nu lär antalet ha passerat 100 stycken i vårt avlånga land och det vinner enbart vi konsumenter på som får öl med bra kvalitet. Eller som Närke Kulturbryggeris slogan säger – Inget blask!