Emperor
Regi: Peter Webber
I rollerna: Matthew Fox, Colin Moy, Tommy Lee Jones, Eriko Hatsune, Toshiyuki Nishida, Takatarô Kataoka
Premiär 6 september
Kriget mellan USA och Japan under Andra världskriget tog slut i och med de två atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Kejsaren Hirohito uppmanade därefter sina undersåtar att villkorslöst kapitulera och USA ockuperade Japan.
I Emperor möter vi general Bonner Fellers (Matthew Fox) som är stationerad i Tokyo för att utreda vilka som ska ställas inför rätta som krigsförbrytare i och med anfallet mot Pearl Harbour i oktober 1941. Hur mycket var och är kejsaren egentligen inblandad? Ska han ställas inför domstol och eventuellt avrättas eller inte? Innan kriget hade Fellers också en romans med den japanska utbytesstudenten Aya (Eriko Hatsune). Hur mycket påverkar det hans beslut och hur länge kan han hemlighålla detta förhållande för general MacArthur (Tommy Lee Jones)?
Emperor är en väldigt väldigt amerikansk angelägenhet som film. Namn på politiker och händelser radas på varandra som om de vore självklarheter och något alla ska känna till. Kanske ingår detta i en amerikansk skolutbildning. Personligen hade jag innan filmen koll på general MacArthur. Att det funnits någon general Bonner Fellers har passerat mig totalt.
Nåja. Emperor bjuder i varje fall på en Tommy Lee Jones i högform och det märks att han studerat general MacArthur in i minsta detalj både vad det gäller kroppsspråk som tuggandet på den gula majspipan. Matthew Fox måste dock bättra sig betydligt och sluta leverera endimensionella karaktärer. Den som förväntar sig långdragna krigsscener i Emeperor blir också besviken. Här handlar det (nästan) uteslutande om verbal action.