Ett gäng ungdomar från Vivalla har under ett års tid fått möjligheten att lära känna naturen och nu har de begett sig till området Skogaholm utanför Pålsboda för ett läger i det vilda. Vi mötte upp ledarna bakom projektet för att prata om året som gått och visionerna inför framtiden.
Två bussar rullar in mot lägret och ut springer barn i åldern tio till tolv år. Ett av dem springer raka vägen fram till Lena Isvind, en av ledarna från Jägareförbundet Örebro Län, och kramar om henne.
– Min belöning är att se lyckan som barnen känner och vad det här projektet ger dem, berättar hon.
Det är ungefär ett år sedan Jägareförbundet Örebro Län och Vivalla fritidsgård inledde ett samarbete som gått ut på att lära ungdomar, och då främst nysvenskar, hur naturens vett och etikett ser ut. Vid sin sida har Lena även jägarna Mohammed Dia, Pontus Fredriksson och Affe Nilsson samt Elin Ekerheim som kommer med barnen från Vivalla. Vi träffar dem under ett läger där de ungdomar som har varit med under året får chansen att testa på hur det är att sova ute i naturen.
– Mohammed har varit väldigt bra att ha med då han kan kommunicera med de flesta ungdomar på deras egna språk. Det är också bra att kunna visa att naturen är till för alla, säger Lena.
Mohammed håller med om hur viktigt det är att förmedla att skogen är ett säkert ställe.
– Det är okej att gå ut i skogen och plocka svamp även under älgjakt. Som jägare får vi inte skjuta förrän vi har koll på vad det är för djur och sett att det är okej. Det händer oftare att folk dör på golfbanan, berättar han.
– Har man bara kläder så att man syns så är det bara att gå ut. Jag har alltid reflexväst och keps på mig, fortsätter Lena.
En kväll i början av projektet frågade några av barnen om de fick springa ut och leka, men det tog tvärstopp så fort de såg att ljuset inte nådde utanför kojan där de grillat korv.
– En del av barnen är vana att de i sitt hemland kan bli kidnappade och bortförda om de går ut i mörkret. Vi vill visa dem att det inte händer i Sverige. Det är betydligt farligare inne i staden än det är i skogen.
Lena, Mohammed och Affe vill också visa upp en annan sida av jägarna, något de hoppas ungdomarna sedan kan föra vidare till sina föräldrar och ut i samhället. En dag i framtiden kan någon av dessa ungdomar sitta i kommunfullmäktige och förmedla det de lärt sig under projektet vidare ut i samhället.
– När ungdomarna kom hit första gången frågade de om vi var ”snipers”. Att döda är dock den minsta biten av det vi jägare gör, berättar Lena.
Att vara jägare handlar dock i första hand om att vårda djuren i naturen och se till att de inte lider.
– Jag vet inte hur mycket mat vi körde ut till djuren i vintras, men det var mycket, säger Mohammed.
När det väl blir jakt sen är just att djuret inte lider väldigt viktigt, något Affe speciellt vill poängtera.
– Målet är att varje skott ska vara som en lysknapp. Djuret ska inte märka något, säger han.
Under det här lägret får barnen för första gången sova i tält. De får testa att äta viltkebab, åka på nattsafari och bada. Dessutom finns ett samarbete med Röda korset som är med och gör lite roliga lekar och aktiviteter. Just att samarbeta med andra organisationer är något de gärna fortsätter med.
– Vi vill bjuda på en totalupplevelse, precis som de gör om man exempelvis går på bio, säger Affe.
Det finns ett önskemål från Vivallas fritidsgård att fortsätta samarbetet till hösten och Lena och kompani är i full gång med att leta sponsorer för att det ska bli möjligt. Ungdomarna har utvecklats enormt under året som gått, något som syns bland annat genom en så enkel sak som klädseln.
– I vintras var det några som kom hit i Converse och skulle gå i meterhög snö, säger Mohammed. Idag kommer de flesta av ungdomarna i gummistövlar och lyckan i deras ögon när de springer ut ur bussarna är svår att ta miste på.
Från vänster: Lena Isvind, Mohammed Dia, Elin Ekerheim och Affe Nilsson.
Vill man veta mer om projektet kan man kontakta Lena Isvind på [email protected].