Flippin’ Burgers – hamburgare från grunden
Jon Widegren
Natur & Kultur
Den före detta gävlebon Jon Widegren hade tidigare en blogg där han skrev om hur han åt sig genom hela burgar-USA. Hans dröm var att starta en restaurang i Stockholm där han skulle servera den perfekta burgaren. Drömmen gick i uppfyllelse och nu delar han med sig av sina bästa recept. Jag har läst denna bok från pärm till pärm för att få en överblick och det som slår mig är att man måste vara ganska skicklig i köket för att klara av recepten. Därtill bör man ha ganska avancerad köksutrustning, såsom köttkvarn, en ugn som går att ställa in 40 grader på, en degblandare och en blender. Det går att komma runt just eventuella utrustningsproblem genom att be en butik mala köttfärsen (som ska innehålla andra saker än butikens vanliga köttfärs) eller genom att knåda hamburgerbrödsdegen för hand i en halvtimme. Med andra ord behöver man verkligen vilja ha en perfekt hamburgare, för man får kämpa och/eller uppgradera sitt kök för att få den. Om man nu inte är kock med tiptop kök eller matsnobb med ambitioner, vill säga. Jag är inte något av detta, så ärligt talat orkar jag inte ge mig på detta projekt att göra en perfekt hamburgare. Men för att testa ett recept (recepten verkar i alla fall tydliga) gav jag mig på att göra Flippin’ Burger-guacamolen. Resultat: den blev dyr och en aning för salt. Men det kanske å andra sidan säger mer om mig än idealisten Widegrens recept.