Hörnet Engelbrektsgatan-Kungsgatan har blivit mittpunkten för Örebros nöjesliv. Runt denna plats är det tätt med caféer och restauranger. I angränsande Stallbacken finns Örebros idag bästa restaurang, Amano.
Den behagliga inomhusmiljön, med det halvöppna köket, skapar en god måltidsstämning. Restaurangen har plats för ett 40-tal gäster. Mestadels välfylld och till helgerna vanligen fullbokad. Här serveras under ledning av välrenommerade chefskocken Ola Ohlin elegant upplagda och rikligt tilltagna rätter, ofta med ursprung från Toscana. Menyn består av fyra antipasti-smårätter, fyra primi-förrätter, sex secondi-huvudrätter, ost samt sex dolci-desserter. Amanos favoritmenyer är tre trerättersmenyer, varav en vegetarisk, samt en Gran meny med avsmakning av sju rätter. Till alla menyerna finns väl utvalda vinpaket.
Ett mycket bra och uppskattat alternativ är trerättersmenyn med gorgonzolafyllda pastasäckar, rosabakad kalvinnerfilé och en krämig crème brûlée. Aptitretaren kan vara en het musselsoppa, tomatsoppa eller en kall soppa med säsongens grönsaker. Den blandade och litet exklusiva Toskanska charktallriken med hjortfilé, salami och vildand är en naturlig start. Carpaccion på svärdfisk med ett vaktelägg och bruschettan med anklever är ett bra val. En god och härligt doftande skaldjursrätt är Frutti di Mare, pappardellepasta med pilgrimsmusslor, havskräfta, blåmusslor och jätteräkor. Risotton med hummer är fin, krämig och mättande. Risotto är en enkel men svårtillagad rätt, den ska vara krämig men med visst tuggmotstånd och med en tydlig smak av de ingående råvarorna. Just så är Amanos risotto.
Huvudrätterna bjuder på fisksidan på en marulksfilé med basilikapuré samt en halstrad Vätternröding med risotto. Bäst är utöver kalvinnerfilén den perfekt rosastekta lammrostbiffen från Gotland med en krämig gulbetsbakelse till. Gulbetsbakelsen förhöjer smaken på lammet. Serveras gärna i sällskap med ett glas av en kraftfull, väldoftande, Barbaresco från Piemonte. Suveränt!
En crème brûlée är givetvis alltid en utmärkt avslutning, här med lakritssmak. Chokladälskaren kan frossa i en ljum och kraftfull chokladganache av Vahlrona serverad med en rosmarindoftande pumpaglass. Och visst finns det toskanska mandelskorpor med Vin Santo som avslutning.
Köket och de två servitörerna/sommelierna klarar kunnigt och korrekt av att serva gästerna i rätt rytm. Men vi har noterat att när antalet gäster minskar mot slutet av kvällen avtar lätt skärpan i serveringen. En tilltalande kväll riskerar då att få ett alltför avslaget slut. Medarbetarna talar emellanåt engelska sig emellan, då en av kockarna är engelskspråkig, vilket ger en trivsam, internationell, känsla. För kännaren finns ett av landets bättre utbud av italienska viner. Många serverade per glas. Dryckespaketen är väl utvalda för att matcha maten. Detta till trots rekommenderas att avstå från paketen och istället välja att dela på en eller fler flaskor ur den spännande vinkällaren. Berikande och mer prisvärt.
Restaurang Amano lyckas föredömligt, kväll efter kväll, leva upp till gästernas högt ställda gastronomiska förväntningar. På nytt har vi varit med om en njutbar toskansk helhetsupplevelse av mat, dryck och miljö på Amano, Örebros bästa restaurang.