Örebostudenten Ann-sofie Magnusson, 24 år, har precis plockat ut sin andra kandidatexamen från Örebro universitet. Nu är hon redo att ta nästa steg – ut på arbetsmarknaden. Men är arbetsmarknaden redo för henne? Vi träffade henne för att höra mer om framtiden, möjligheterna och jobbknepen.
Det är en solig dag på campus. Vi har stämt träff med studenten Ann-sofie Magnusson, som efter fyra års studier och 250 högskolepoäng, är redo att lämna föreläsningssalen bakom sig. Hon har nått fram till alla studenters mål, examensdagen, och står nu inför helt nya val och kval. Redan tio minuter före vår avtalade tid dyker Ann-sofie upp i Bilbergska huset, där hon förklarar att hon brukar sitta och plugga. Vi sipprar på en varsin take-away-kaffe medan Ann-sofie berättar om sig själv och om varför hon bestämde sig för att plugga vidare.
Varför började du plugga?
– Jag tog studenten 2008 och jobbade därefter ett år. Det var sedan, runt våren 2009, som jag började känna mig redo för att ta tag i livet på riktigt. Jag visste redan att jag ville jobba med medier och reklam, men var inte säker på precis vad jag ville göra. Så jag besökte universitetsdagarna på campus och fastnade för Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet. Det kändes som att en bred medieutbildning var den perfekta startplattan för mig.
Ann-sofie förklarar att hennes studietid inte har varit helt spikrak. Hon har flera gånger fått tänka om och ändrat riktning, allt eftersom hon förstått vad hon vill arbeta med. Hon menar att det är något som man som student får vänta sig. Idag har hon inte bara en kandidatexamen i medie- och kommunikation utan även en i företagsekonomi.
Så du började alltså läsa medie- och kommunikation. Men hur kommer det sig då att du sedan gled över till företagsekonomi?
– Jag insåg rätt snabbt att jag gillade marknadsföring och att jag ville specialisera mig mot det. Men samtidigt var det något som fattades i medieutbildningen, så jag bestämde mig helt enkelt för att börja läsa ekonomi där det finns rena marknadsföringskurser. Så här i efterhand känns det som att de båda inriktningarna har kompletterat varandra bra. Det som fattades i medieutbildningen hittade jag hos företagsekonomin och vice versa.
Ann-sofie berättar att studietiden har betytt mycket för henne och att hon har trivts som student. Men nu, åtta terminer senare, känner hon sig äntligen redo att börja jobba. Och visst har hon en klar bild av vad hon vill satsa på. Hon kan tänka sig att arbeta på reklambyrå eller ”inhouse” hos ett företag, som projektledare med inriktning mot marknadsföring. Hur, var och när, återstår att se.
Söker du jobb nu?
– Ja det gör jag. Men det är svårt. Jag vill in i en smal bransch som det är svårt att slå sig in i. Så jag tänkte börja med en praktiktermin, nu till hösten, och hoppas på att få in en fot någonstans.
Men är jobb något som oroar dig?
– Nej, egentligen inte. Jag har hittat min nisch som jag tror att jag kommer passa inom. Men det är samtidigt inte helt lätt att få jobb idag, med den enorma ungdomslösheten som finns i Sverige. Jag får helt enkelt fortsätta kämpa och försöka visa framfötterna – så ska det nog lösa sig.
Vi fortsätter att prata om olika utbildningar och möjligheterna till att få jobb direkt efter examen. Ann-sofie tycker att det märks att de som läser en mer specifik yrkesutbildning, till lärare, läkare eller sjuksystrar, har lättare att få jobb efter studietiden än de som, precis som hon själv, läser bredare program. Hon rycker på axlarna och tillägger att det i slutänden handlar om efterfrågan. Ju högre konkurrens och tryck det finns inom en bransch, desto svårare är det att få jobb. Men hon verkar inte oroa sig för det.
Hur ser din jobbtaktik ut?
– Idag räcker det inte med att skriva och skicka in opersonliga cv:n. Du måste söka jobb aktivt och våga ta kontakt med företagen. Framför allt har jag märkt att det i branscher som min egen, där det är hög konkurrens, krävs ett extra stort personligt engagemang. Stöter jag på ett företag som verkar spännande eller ett jobb som jag vill söka, så vänder jag mig direkt till företaget. I bästa fall leder det till att jag får besöka företaget och presentera mig – och det trumfar ju vilket skrivet cv som helst.
Under sommaren packar Ann-sofie väskan och flyttar ner till västkusten, för att för tredje året i rad arbeta som turistinformatör i Grebbestad. Sedan följer praktikterminen, som förhoppningsvis ska leda till ett jobb. Vi sväljer det sista av kaffet, tackar för den trevliga pratstunden och önskar henne all lycka till i framtiden.