Emelie Busk – utbytesstudent i USA


Posted 2011-01-17 in Mer Läsning

En av de som provat vingarna och gett sig i väg som utbytesstudent är Emelie Busk, 23, som tillbringat fyra månader under hösten på East Carolina University, i Greenville, North Carolina i USA. Emelie läser Internationella Mediaprogrammet vid Örebro Universitet, och i USA läste hon kommunikation samt en litteraturkurs.

 

Hur var dina månader i USA?

– Det var helt fantastiskt! Jag tänker tillbaka på det nu och känner att det måste ha varit en dröm. Jag träffade nya vänner varje dag. Nu har jag en mycket god vän i Australien, så det blir att åka dit nästa gång.

 

Vad hade du för förväntningar när du åkte?

– Jag hade ju hört att det skulle vara fantastiskt, så jag hade ganska höga förväntningar. Jag hade hört att skolan skulle vara relativt enkel, och det var den, men de har ju ett helt annat system där det är väldigt hård kontroll, med hemläxor och så. Här är vi ju vana vid mer individuellt arbete och eget ansvar, gör man inte sina uppgifter så får man skylla sig själv, men så är det inte där. Det var nog det jag hade svårast att vänja mig vid.

 

Hur var nivån på studierna, var den högre eller lägre än vad du läst här hemma?

– Man får bara välja grundkurser, så det var ju mycket repetition. Det lustiga är att sådant som vi lär oss med sunda förnuftet lär de sig genom att läsa om det. Jag kan inte komma på något exempel nu tyvärr. För de amerikanska studenterna var det verkligen svart eller vitt, antingen hårdpluggade man, eller så sket man helt i sina studier. Där var det en annan sak som är helt annorlunda mot hemma, och det är att amerikanska ungdomar har en helt annan relation till sina föräldrar än vad vi har. Många studerade inte för att de själva ville det, utan för att föräldrarna bestämt det. Föräldrarna bestämmer vad man ska bli, och så utbildar man sig till det.

 

Hur bodde du?

– Jag bodde på en ”dorm” precis som de man ser i filmer. Jag delade ett litet rum med en annan svensk tjej. Det blev ju en väldig gemenskap när man kunde gå och knacka på hos varandra, och rent socialt hade man mycket gratis på det sättet. Om man bott ”off campus” hade man fått arbeta mer på den sociala biten.

 

Många av oss här tycker nog att allt amerikanskt är så bekant. Blir det ändå en kulturchock att komma dit?

– En skillnad mot Sverige, i och med att jag bodde i södern var ”the southern hospitality”, alla var så enormt hjälpsamma och generösa. Det var en väldigt stor skillnad när jag kom hem igen, bara det här att be om ursäkt om man stöter emot någon. Det existerar inte här hemma. Sedan är det ju tyvärr väldigt mycket rasism. Det är många gamla plantager där, och rasismen har levt kvar, man märkte en stor skillnad i attityd bara man kom bort från Campus.

– Jag fick frågor av en färgad kille om hur vi såg på ”interracial dating”, och när jag sa att det kan finnas individer som reagerar på sådant, men att det rent generellt inte är något vi bryr oss om i Sverige, och att man inte bedömer människor utifrån hudfärg, då blev han helt fascinerad. En del färgade blev förvånade över att man ens reagerade på tilltal. Då frågade de genast var man kom ifrån. Jag kunde faktiskt också känna lite grann att de färgade killarna var lite lättare att ha att göra med. Vi var ju väldigt skyddade på campus, men den litteraturkurs jag läste var ”Southern Litterature”, gammal och ny, och man blev bedrövad när man så hur lite som förändrats i samhället utifrån den.

 

Skulle du kunna tänka dig att bo i USA i framtiden?

– För att göra karriär: absolut. För att bilda familj: aldrig. Amerikanska ungdomar lever i någon slags bubbla där de alla stöps i samma form. De kommer direkt från high school till universitetet och är i 17-18 års åldern, men man kan säga att de ligger på en mental nivå som motsvarar en svensk 14-åring, och föräldrarna dikterar allt.

 

Vad skulle du säga till någon som går och funderar på att bli utbytesstudent?

– Åk! Spelar nog ingen roll var man åker, bara man åker. Man växer och lär känna sig själv och världen. Visst finns det säkert dem som inte har en så bra vistelse, men jag tror de flesta tycker det är fantastiskt.

 

Läs även:

Minnen för livet som utbytesstudent 

Lisa Green – utbytesstudent i Coventry

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.