Tokstress, additionsstress, teknikstress, stressagility, stressens snubbeltrådar … Ord med bäring på stress. En hetsande inre följeslagare och ständig tidspressare som terroriserar den moderna människan i hennes livspusslande och fåfänga jagande – av vadå? Det är med stress som med mycket annat: För lite och för mycket skämmer allt.
Beteendevetaren Tomas Danielsson har björnkoll på stressbegreppet och sin publik sedan nästan tre årtionden. Han kallas inte för inte ”stressdoktorn”. En boren folkbildare och popularisator som föreläser, författar och inspirerar i hela Norden.
Tomas är kraftfull och hans språk kärnfullt, konkret och ibland lite burlesk i eftersmaken. Han är skicklig på att sätta ord med pedagogisk potential på en komplex verklighet. Begrepp som ”tokstress”. Och han talar målande om ”stönisar”, ”komfortisar” och ”cykelställsmumlare”. Och att yrkeslivet ska vara en rolig hinderbana med en positiv chef som tränare och coach. Vardagliga språkliga turneringar med hög igenkänningsfaktor.
– Jag har blivit en riksfolkbildare som avdramatiserar det akademiska. En väckelsepredikant i mental hälsa skulle man kunna säga.
Men så är han också sprungen ur Frälsningsarmén där hans familj har sin andliga hemvist.
– Jag beundrade de kringresande officerarna för deras kraft och glöd. Min vän Bert Stålhammar, professor emeritus i pedagogik, sa en gång att det skulle ha blivit ett väldigt tryck i frikyrkornas tältmöten med mig.
Tomas är med i FAV, Frälsningsarméns vänner, och har en levande gudstro. Även om tiden för gudstjänster krympt försöker han varje dag upptäcka och hjälpa svaga människor i omgivningen. En medmänsklig uppgift i sin mors och fars efterföljd.
Men allt kan inte avhandlas i väckelsetonfall.
– Det finns svår och icke valbar stress. Där är det respekt som gäller. I publiken kan det sitta någon som har bröstcancer eller förlorat ett barn i leukemi.
En viktig markering han gör närhelst han föreläser eller kommunicerar med människor. Men också i den nyutkomna boken ”Smart och lat: Stressdoktorns bästa råd till alla tokstressade”. För övrigt nominerad till årets HR-bok. I förordet klargör han att han inte fördjupar sig i den svåra stressen i samband med död och allvarlig sjukdom.
– Tomas Danielsson är stor i medierna – och ständigt aktuell. ”Smart och lat” är en förvisso en säljande titel. Den avhandlas i Amelias oktobernummer under rubriken ”Så får du mer jobbglädje – Stressdoktorn: ”Bli smartlat.”
Tomas Danielsson har arbetat hårt och länge och sticker inte under stol med att han är ambitiös och duktig inom sitt område.
– Men jag har också haft lite tur. Behovet är oändligt och ämnet stress och förändringsprocesser var ungt när jag började.
Om man kör hans karriär baklänges och vill studera den i detalj har man mycket att gå igenom Han har intervjuats omkring 700 gånger i radio och tv. Och cirka 2 500 gånger i pappersmedier. Han har hållit kring 4 000 föreläsningar inför 650 000 åhörare i hela Norden.
Oräknat de människor, kändisar inom teater, film och musik, och andra vanliga döda, som fått hjälp genom diskret coachning.
Tomas Danielsson är en örebroare med mediakoll som verkligen satt avtryck i Sverige. Han har av familjeskäl valt att förbli hemstaden trogen trots att femtio procent av hans arbete är förlagt till Stockholm med omnejd. Men Örebro ligger trots allt bara 90 minuter i bil från Sveriges demografiska mittpunkt – Enköping. Han finner inte bilåkandet plågsamt.
– Det hela började med att jag läste till byggnadsingenjör men bytte till civilekonomlinjen. Under tiden på Teknis och universitetet blev jag intresserad av ämnet arbetsmiljö både ur teknisk och ekonomisk aspekt. Jag hade förmånen att få jobba i ett whiplash-projekt om rehabilitering och kostnader. Då kände jag att det är nog människan jag ska jobba med.
Då ville han sadla om igen och bli ortopedkirurg i stället.Till den ändan kompletteringsläste han för att komma in på läkarlinjen.
– Men ganska snart gled jag över på det beteendemedicinska spåret och sedan blev det en utbildning på området som i examensarbetet fick fokus på stress- och förändringsprocesser.
Han hoppade av doktorandutbildningen för att satsa på folkbildning.
Först började han arbeta med utbildnings- och personalfrågor i Örebro kommun. Där ledde han Sveriges första psykiska friskvårdsprojekt. Han känner att han inte riktig är någon profet i sin hemstad. Men det är som bekant inte lätt. Epitetet ”stressdoktorn”, myntat av Nerikes Allehanda, är inte en odelad välsignelse även om det är lika ”catchy” som ”bildoktorn” som kopplats till tv:s bilkunnige programledare Bosse Andersson.
Tomas Danielsson fick sitt mediala genombrott en lördag på 90-talet när journalisten och programledaren Ulf Schenkmanis ordnade ett telefonväkteri om stress i tv-format där han och stressforskaren Töres Theorell i direktsändning fick svara på tittarnas frågor.
– Växeln brakade ihop för att så många ville tala med oss. Det var mycket tack vare Ulf Schenkmanis som jag sedan kom in i de stora medierna.
Ytterligare ett karriärlyft skedde vid millennieskiftet. En hysterisk tid, med hans ord, där man inte sparade på seminariekostnaderna: Tomas och hans kompetens steg in i IT-världen.
– Vaccinera dig mot stress med IT-världens stressdoktor, hette det. Det var den som gjorde mig riktigt känd. Sedan var det inte helt fel att kungabarnen satt på mina kurser.
Det har bara rullat på. Ibland med 185 resdagar om året med bil över hela Norden när det peakade. Det har gått ekonomiskt bra. Ibland har han erfarit att detta kan vara provocerande. I dag tar han det lugnare.
– Det har betytt mycket att mitt pris är rimligt och och att jag är väldigt tillgänglig. Det är speciellt viktigt för den offentliga sektorn där jag gärna jobbar i barnomsorg och äldrevård.
Men också på SSAB:s alla skift och Ericsson och andra stora industriella arbetsplatser dyker han upp. Och han har ett kontaktnät som omfattar tunga namn i företagsvärlden och inspirationsbranschen som P G Gyllenhammar och Kjell Enhager.
Det finns ett folkligt drag hos Tomas Danielsson. Han har sitt hjärta bland vardagens människor. Sådana som samhället byggs på.
– Jag driver gärna med människor som har pengar och blivit larvigt högmodiga. Och skojar med dem som tar sin framgång på för stort allvar. Vilka karikatyrer jag träffat på i Stockholm.
Tomas Danielsson har varit med så länge som konsult att han sett en mängd 40-talister gå hem från arbetet för gott. Och upplever just nu att en trend av lätt ålderfascism i inspirationsbranschen håller på att vända.
– Man blir oundvikligen äldre och man får aldrig en bild hos bokningsbyråerna om man inte är vältränad, orakad och 42. Äventyrarna går först.
Men det har vänt. ”Bergsbestigarnas” tid är över. Nu är det substans och en rejäl ryggsäck kunskaper och erfarenheter som gäller.
– Jag har blivit en ”nallebjörn” för 39-åringarna, 70-talisterna, som nu är min publik. Men jag har krasst nog bara en fyra till sex år kvar. Sedan får jag nog åka på kyrkfrukostar om jag vill prata inför publik.
Inför 2013 håller han andan. Det kommer att bli tufft för många människor och branscher.
– Mina konjunkturer går i takt med bilbranschen. När folk drar sig för att köpa bil då blir jag bokad mindre. Men jag har aldrig någonsin varit arbetslös. Jag tackar inte nej så ofta under kris som under rull.
Han finner förhållandet bakvänt, eftersom han gör mest nytta i ett samhälle i kris. Överraskande nog är han inte egen företagare.
– Jag är en fysisk person, en frilansare som hyrs inför varje uppdrag. Jag har aldrig varit intresserad av att driva företag.
Bokföring, revisorer och avdragsfunderingar hit och dit tillhör inte hans njutningsmedel. Han köper det mesta av sina timliga tjänster från Spiran Kompetensutveckling.
Tomas Danielsson har efter alla dessa år i närkontakt med många många människor funnit att vi i stort sett är likar.
– Alla har samma behov. De vill känna trygghet, uppskattning, samhörighet och kontroll. Och alla vet att dom varvar upp i onödan. Dom vill ha råd, livsverktyg och skratta av sig tokstressen. Den som får oss att spänna oss i onödan. Men alla vill ha respekt och allvar för att kunna prata om den svåra icke valbara stressen med någon när den tiden kommer.
Som föreläsare måste han bekräfta och se dem som kanske kämpar med en allvarlig sjukdom i publiken. Och också komma ihåg i juletider att det finns julstress som kan vara ett uttryck för en tom plånbok och avsaknaden av någon att fira jul med.
Tomas Danielsson håller sig à jour med med psykologins utveckling.
– Jag är extremt nyfiken på det vetenskapliga. Jag är precis lika påläst och uppdaterad som om jag var på universitetet. Jag läser böcker och artiklar och har ett fantastiskt nätverk av inspiratörer.
Den klassiska psykologin finner han fortfarande intressant men inte användbar. Han lyfter fram sociologin.
– Mitt åttiopoängsarbete i sociologi gjorde jag som nyinryckt värnpliktig och kombinerade det med min värnpliktstjänstgöring.
Ett gyllene tillfälle för honom att sätta sina kunskaper i spel. Förvaret ville titta på förändringsstressen hos värnpliktiga vid inryckningen.
Tomas Danielsson verkar ha ögonblicklig tillgång till en mängd fallstudier och psykologisk kunskap. Jag vill testa honom lite genom att byta perspektiv och frågar hur jag – och du käre läsare – ska uppträda för att inte stressa omgivningen om vi vill uppmuntra någon.
– Du ska alltid lägga in chipset i hjärnan och pausera, reflektera och dosera innan du ropar kom igen! Kan den här personen verkliga hänga med på att det här. Är det en lustfylld utmaning? Kan hon eller han göra det just nu?
Han medger att han inte alltid levar som han lär. Han förespråkar en total prestigelöshet och aktsamhet i umgänget. Att rätta sig direkt om man provocerat för hårt och ta sin tillflykt till saklighet när man vill dämpa känslor och nå fram innan frosten bottenfruset relationen.
Vi talar om död och sjukdom och samtalet blir långsammare och mer trevande. Det oundvikliga slutet. Det ger perspektiv. Varför ska vi låta ”tokstressen” terrorisera våra korta liv? Det 80-procentiga stresspåslag som han menar är onödigt.
Jag uppfattar att Tomas Danielsson djupast sett vill få vår självkänsla och vårt självförtroende att växa till. Hjälpa oss att hitta vår egen kärna och ge oss verktyg så att vi vågar, orkar och kan nagelfara och skriva ned egna och andras krav på oss till livsduglig nivå. Att sluta springa inombords efter ting och belöningar som bara ger kortvariga kickar – och att ständigt uppfylla andras måsten som vår sociala lydnadsreflex så lätt påbjuder. Vi vill vara ju lyckade och välartade. Människor på solsidan.
Det är där hans lättja-begrepp kommer in: Att alltid satsa på det viktiga och varaktiga i nuet – och därmed låta den energislösande ”tokstressen” återvinnas som positiv energi.
Det är produktiv folkbildning och psykisk friskvård för alla.