Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild

Publicerad i Recept

Så du står där dagen före julafton och tänker ”ska vi verkligen köra samma uttjatade rätter i år igen?” Eller så har du redan förätit dig på alla julbord du bjudits på under december. Och köra de där fläskkotletterna eller ärtsoppan som du äter till vardags känns kanske inte så lockande nu när det ändå ska vara lite festligt till jul. Men vad ska du hitta på?

 

Bryggerijätten Carlsberg tror att de har svaret. I ett försök att hitta något nytt men som fortfarande passar till deras julöl tog de hjälp av kocken Sebastian Schauerman. Han kliade sig i skallen och tog fram ett recept på julinspirerad taco som innehåller både malt och julöl.

– Att dricka julöl till julmaten är en gammal och kär tradition. Det många inte vet är att julöl passar minst lika bra att ha i maten. Därför är vi i år lite extra glada att kunna inspirera alla julfirare med en julig twist på den klassiska fredagstacon, skriver Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige i ett pressmeddelande.

Carlsberg förklarar vidare att seden att brygga julöl är en flera hundra år gammal tradition och att drycken har varit ett självklart inslag på de svenska julborden sedan vikingatiden. De kryddiga smaker som julölen bär med sig passar inte bara till maten utan även som en ingrediens i matlagningen. Det tog alltså Sebastian Schauerman fasta på och tog fram jultacon, som också är vegansk, inom ramen för sitt vegetariska koncept ”Taku Taku”.

Idag finns det en uppsjö julöl att välja mellan, nästan varje bryggeri med självaktning har minst en sorts julöl i sitt utbud. En sökning på Systembolagets webbsida ger över 200 träffar. I Sebastian Schauermans recept har han förstås valt Falcon julöl men det fungerar säkert med just din favorit.

Så, ville du ha ett alternativ till de uttjatade rätterna på julbordet har du ett spännande exempel här.

 

Jultaco med malt
Recept för ca 4 portioner
1 dl kokt (koka tills mjuk) pilsnermalt (alt. helt matvete el. liknande)
1 msk arborioris/risottoris
2 dl grönsaksbuljong
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk Falcon julöl
150 gram rensad grönkål
300 gram tärnad butternuttpumpa + kärnor
1 röd chili
1 tsk kanel
1 msk hackade hasselnötter
1 msk hackade valnötter
2 dl havremjölk
3 msk olivolja
2 st. majstortilla
1 citron
1 msk björk- el. lönnsirap
Salt och peppar
Matolja

 

Tillagning:
Sätt på ugnen på 200 grader.

Blanda butternutt och kärnor på en ugnsplåt tillsammans med chili, 1 msk olivolja, kanel och salt. Rosta blandningen i 30 minuter, rör om var tionde minut så de blir jämt rostade och mjuka.
Under de sista 10 minuterna, släng in nötterna på plåten så att de blir lätt rostade.

Medan pumpan steks i ugnen, påbörja maltotton genom att försiktigt steka lök och vitlök i olja på medelhög värme. När det börjar bli glansigt och mjukt, tillsätt riset och bryn under omrörning i 3 minuter.

Tillsätt sedan malten och buljongen, lite i taget under omrörning tills vätskan sugits upp av riset (ca 10 min). Tillsätt nu havremjölken och låt det puttra under omrörning i ytterligare 10 minuter. Avsluta med 1 msk olivolja och salt och peppar efter smak och ställ åt sidan till servering.

Strimla majstortillan fint och stek den krispig i lite matolja. Låt rinna av på papper.

Stek grönkålen i olivolja. Salta och peppra och avsluta med lite citronsaft. Lägg maltotton i botten av en skål, addera sedan grönkålen. Ovanpå det läggs därefter pumpa, kärnor och nötter.

Avsluta med att toppa hela rätten med krispigt stekt majstortilla

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)