Anders vardagsmat: Kål är underskattat

Text & bild: Anders Johnsson

Publicerad i Recept

Anders Johnsson är kock på Katrinelunds gästgiveri & sjökrog. Under vinjetten Anders Vardagsmat presenterar han tips på god och lättlagad mat att förgylla vardagen med.

 

Jag älskar verkligen kål av alla sorter. Såhär i slutet på vintern innan de första vårprimörerna kommer så är det gött med lite gröna grönsaker och då tycker jag att kål är perfekt. Det är dessutom väldigt nyttigt, win-win!

 

Kål hade länge ett oförtjänt dåligt rykte. Många minns sönderkokt blomkål, tråkiga broccolibitar i plugget och kålpudding utan smak. Men glöm det. Nu har kålen fått ett rejält uppsving på krogen, många med mig gillar kål i alla former och inget är hetare än grönkålschips. Grönkålschips finns redan eller väldigt snart i din matbutik istället för chips, jag lovar.

Det finns många olika sorters smarrig kål och denna månad tänkte jag visa hur man på ett enkelt sätt kan brassa lite härlig spröd spetskål, och savoykål med sina skrynkliga mörkgröna blad, tillsammans med färsk pasta, en varm ostkräm och pannbiffar kryddade med kimchi.

Kimchi är koreanska inlagda grönsaker och denna delikatess har en varm, god och kryddig hetta som passar perfekt som smaksättare i pannbiffar. Kimchi är också supernyttigt och ofta baserat på kål. Det finns färdig kimchi på burk men det går även att göra själv, ganska enkelt men tidskrävande (googla det).

Till detta så kör vi en superenkel och vrålgod varm ostkräm med Västerbottenost. Pastan i receptet är färska lasagneplattor som finns i alla matbutiker, supersmidigt och prisvärt om man vill ha en lite bredare pasta.

 

Kålpasta med kryddiga pannbiffar och varm ostkräm.
(med lite organisation går det att dra ihop det här på en kvart.)

Recept för 4 personer

2 paket färska lasagneplattor a 250-300g
1/2 huvud savojkål
1 huvud spetskål alt. vitkål
1 citron, rivet skal och josen pressad
50g smör
500g blandfärs eller nötfärs, gärna ekologisk
3 st ägg
1 dl Kimchi, (finns i din lokala asiatiska/härliga invandrarbutik)
200g färskost
200g Västerbottenost
1 pkt smörgåskrasse
salt
svartpeppar
lite god olivolja
lite Sriracha chilisås

Cirka 35kr per portion om du väljer ekologiskt.

 

Gör så här:

Börja med att dra på en kastrull med vatten på spisen, salta och ha i en skvätt olivolja.

Värm färskosten försiktigt i kastrull och riv Västerbottenosten.

Medan vattnet kokar upp och osten smälter så mixar du 1dl kimchi med stavmixer och blandar sedan med färsen. Knäck i äggen, salta och peppra, och forma sedan till 8 fina – ganska platta – biffar.

När färskosten är varm så blandar du i nästan all riven ost (spara lite till topping) och rör om ordentligt. Västerbottenosten ska smälta helt. Salta, peppra, smaka av och ställ åt sidan.

Sätt på en stekpanna (på spisen) och låt den bli varm.

När vattnet har kokat upp så skär du lasagneplattorna i ca 2 cm breda remsor. Kasta i dem i vattnet försiktigt. Koka 1-2 minuter och under tiden skär du kålen i breda remsor (stammen och stjälkar ska skäras bort).

Häll av pastan i durkslag och skölj med kallt vatten men spara 3dl av pastavattnet till nästa moment. Ringla lite god olivolja över pastan och blanda runt så att inte pastan klibbar ihop.

Nu är det dags att börja steka pannbiffarna. I med lite olja i den varma pannan och lägg i biffarna. Låt dem få ordentlig färg innan du vänder dem och sänk sedan eventuellt värmen lite. Låt biffarna gå klart i pannan medan du fortsätter med pastan.

Koka upp det sparade pastavattnet med 50 g smör och lägg i kålremsorna. Koka allt i ca 3 minuter och rör hela tiden runt så att all kålen hinner bli helt mjuk och god.

När kålen är mjuk och god så tillsätter du lite het Sriracha-sås, pressad citron och lägger i pastan i kålblandningen.

Värm ordentligt och smaka av. Mer citronjos? Salt? Peppar? Smaka igen. Det ska vara lite skjuts i grejerna, så våga krydda lite mer.

 

När pannbiffarna är klara:
Värm på ostkrämen, klipp krassen och toppa pastan med riven ost, rivet citronskal, god olivolja och smörgåskrasse. Man vill ha mycket topping. “Snåla inte med limmet”, som jag brukar säga.

Lätt som en plätt, och nyttigt dessutom. Lycka till nu och våga krydda lite mer, det blir så mycket godare då!
Vi hörs snart igen, då blir det kanske sparris, ramslök eller något helt annat. Vi får se vad naturen har lockat fram.

Allt gott!
Anders

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)