Anders säsongsmat: Larvigt gott med choklad & passionsfrukt!

Text: Anders Johnsson Foto: Anna Kvarnström

Publicerad i Recept

Anders Johnsson är kock på Katrinelunds gästgiveri & sjökrog. Under vinjetten Anders Vardagsmat presenterar han tips på god och lättlagad mat att förgylla vardagen med.

 

Det är någonting speciellt med alla hjärtans dag. Alla vill ut och äta gott och fira och på mitt jobb ute på Katrinelund brukar det vara många tvåor (par) som vill skämma bort varandra. Det brukar alltid vara läge att köra choklad som efterrätt då – kombon choklad och passionsfrukt är nog den allra godaste på vintern när vi saknar våra svenska bär i säsong.

 

Passionsfrukt är egentligen ett bär (jo, det är sant) som är riktigt nyttigt och perfekt såhär i vintertider då vi inte har överdrivet med svenska bär och frukter att lattja med. Äpplen i all ära men ibland vill man ha något annat.

Det finns två sorters passionsfrukt: lila och gul. Namnen speglar helt enkelt färgen på skalet. Den gula passionsfrukten är större än den lila och används framförallt i tillverkning av juice. Fruktköttet innehåller rikligt med betakaroten, kalium och kostfiber. Passionsfrukt innehåller även sjukt mycket c-vitamin.

När du köper passionsfrukt är det smart om du undersöker den så att du inte får en frukt med torkat fruktkött. Ju äldre frukt desto buckligare skal, detta betyder att frukten har börjat torka ut. Känns frukten dessutom onormalt lätt så har den torkat för mycket. Köp den inte!

 

Recept för 6-8 portioner

Passionsfruktsparfait
100g vatten
160g socker
5 dl grädde
6 st äggulor (använd vitan till skummet)
8st passionsfrukter

Koka upp vatten och socker till 120 grader, vispa vitan fluffig och tillsätt den varma sockerlagen, fortsätt vispa tills det svalnat. Tillsätt innehållet i passionsfrukterna och blanda försiktigt med lättvispad grädde. Frys i cirka 2 centimeter tjockt lager på till exempel en plåt. Låt frysa minst 4 timmar. Vid servering bryt härliga bitar av parfaiten.

 

Rostad vit choklad
100g vit choklad, grovhackad

Värm ugnen till 200 grader. Skicka in chokladen på en plåt med smörpapper. vänta 4-5 minuter, ta ut och blanda runt lite, det ska bli gyllenbrunt. Skicka in i ugnen några minuter till. Ta ut, blanda runt och låt svalna. Bryt isär. Klart!

 

Chokladflarn med lite sesamfrön
75g äggvita
80g florsocker
25g honung
50g smält smör
50g vetemjöl
10g kakao
lite sesamfrön

Blanda alla ingredienser utom sesamfrön, mjöl & kakao. Sikta i mjöl och kakao. Sprid ut tunt (2 millimeter) på en silipatmatta eller bakplåtspapper och toppa med sesamfrön. Baka på 175 grader tills det stelnar och är krispigt. Ta ut och låt svalna, bryt i fina bitar och toppa hela chokladskummet med flarn.

 

Bakad choklad
300g mörk choklad
250g smör
330g socker
8 st ägg
300g mjöl
2 tsk salt

Smält smör och choklad tillsammans. Sikta i mjöl, socker och salt. Blanda i äggen och rör smeten slät. Häll i smord bred form, cirka 1,5 centimeter högt. Baka i 175 grader i cirka 8 minuter, den ska vara kladdig. Låt svalna, kyl och skär i små fina bitar.

 

Gelkräm av passionsfrukt
350g passionfruktspuré eller jos (finns i välsorterade butiker)
5g agar agar ( utvinns ur rödalger )

Koka upp purén med agar agar och låt svalna och stelna helt i kyl. Mixa i matmixer alternativt med stavmixer. Klart!

 

Varmt chokladskum
300g mörk choklad
225g grädde
255 g äggvita (6st)

1st sifon (1 liter)
3 st kolsyrepatroner

Koka upp grädden och häll över chokladen så den smälter. Vispa vitan fluffig och vänd i chokladblandningen. Fyll upp i sifon och tillsätt tre patroner, skaka mellan varje laddning.

Värm i vattenbad, 65 grader, och skaka igen innan servering.

Dela
Dela detta

Kommentera

  • (will not be published)